LampedusaV Lampedusi, simbolu priseljencev, so 8. februarja 2014 podelili nagrado “Chiara Lubich za bratstvo”. Podelitev je potekala že petič.

Otok Lampedusa, simbol priseljencev: bolečine in sprejemanja. Novice o novih prihodih ne prenehajo, kakor tudi ne zavzemanje občine in otočanov. Pripravili so “Lampeduško listino”, ki so jo na otoku podpisali predstavniki mednarodnih združenj in več tisoč prebivalcev. Pravi pravcati vodič za spoštljivo sprejemanje človekovih pravic za vse prebivalce sveta “na vseh Lampedusah sveta”, kakor je povedal župan Giusi Nicolini.
Prav zato je združenje Mesta za bratstvo izbrala občino Lampeduso in ji dodelilo nagrado “Chiara Lubich za bratstvo”. Združenje se navdihuje pri misli Chiare Lubich, ustanoviteljice Gibanja fokolarov.Ustanovili so ga leta 2008 na predlog župana Rocca di Papa, Pasquale Boccia, ob 65. obletnici ustanovitve Gibanja. Danes šteje 133 italijanskih občin, ki so sprejele pobudo. Njen namen je z ravnanjem in upravnimi odločbami ustvarjati mrežo dialoga in pogovora med občinami in drugimi lokalnimi združenji s temeljnim namenom spodbujati mir, ohranjati človekove pravice, družbeno pravičnost, zlasti pa bratstvo.
Prva meščanka otoka je opogumila pobudnike, naj nadaljujejo z akcijami, ki bodo krepile bratstvo, ker “je treba ustvarjati in gojiti občutljivost za tako pomembne stvari”. Namen nagrade je ta, da vsako leto izpostavi občino, ki je bila posebej uspešna z dejanji za krepitev bratstva. Nagrado so izročili v Ariccii blizu Rima v palači Chigi v soboto, 8. februarja 2014. Goste so sprejeli župana mesta Ariccia Rocca di Papa in predsednik združenja Mesta za bratstvo. Drugi pobudnik dogodka je bilo Politično gibanje za edinost iz Italije, katerega predstavnik je bil s predsednik italijanskega oddelka Silvio Minnetti.
Kot ob drugih priložnostih je bilo pred podelitvijo nagrade izobraževanje na temo: “Sta ekonomija in skupnost povezani z bratstvom? Misel Adriana Olivettija in Chiare Lubich: primerjava”. To je bila odlična priložnost za prikaz zelo aktualnih skupnih načel gibanja Skupnost Olivetti in občestvene ekonomije.
Zelo zanimivi so bili govori Meline Decaro iz študijskega centra “Fundacije Adriano Olivetti”, profesorja na rimski univerzi Luiss, in Luigina Brunija, rednega profesorja na ekonomiji na Lumsi v Rimu in koordinatorja mednarodne komisije občestvene ekonomije; ter govor podjetnika Giovannija Arlettija, namestnika predsednika združenja Podjetniki za občestveno ekonomijo (Aipec).

Vir: www.focolare.org