Nagrada JeruzalemV baziliki Marijinega spanja v Jeruzualemu so 27. oktobra izročili nagrado Mount Zion 2013 za spravo Margaret Karram, delegatki Gibanja fokolarov v Sveti deželi.

Nagrado Mount Zion je leta 1986 ustanovil Wilhelm Salberg, nemški katoliški duhovnik, podeljujejo jo ljudem in inštitucijam s priznanim pomembnim prispevkom za razvoj dialoga med verstvi in kulturami v Sveti deželi in za razumevanje med Judi, kristjani in muslimani.
Letošnjo nagrado sta prejeli Margaret Karram, kristjanka in delegatka Gibanja fokolarov za Sveto deželo, in Yisca Harani, Judinja, vzgojiteljica in vladna svetovalka za odnose s kristjani.
Margaret Karram se je rodila leta 1962 v Haifi v katoliški družini palestinskih korenin. V ZDA je študirala judovstvo (Lee College, Judovska univerza v Los Angelesu). Leta 2001 je bila imenovana za delegatko Gibanja fokolarov za Izrael in Palestinsko ozemlje. Je član škofovske komisije za medverski dialog Skupščine katoliških škofov v Sveti deželi. Sodeluje tudi z vodstvom Interreligious Coordinating Council v Izraelu (ICCI).
Yisca Haran se je rodila leta 1961 v Jeruzalemu v judovski družini. Specializirala je iz krščanstva v Sveti deželi na univerzi v Tel Avivu, posebej iz vzhodnih Cerkva. Je vzgojiteljica in svetovalka za verska vprašanja v javnem in zasebnem sektorju. Pripravila je vzgojne projekte za verske aktiviste, ki niso vezani na akademski svet. Posebej je poudarjala šolski projekt komunikacije in dopisovanja med judovskimi in muslimanskimi otroci iz Tel Aviva in Staro mesto v Jeruzalemu.
Nagrada jima je bila, kot rečeno, izročena 27. oktobra 2013 v baziliki Marijinega spanja na gori Sion v Jeruzalemu.

Vir: www.focolare.org