Nizozemska 2V deželi tulipanov 4.000 kristjanov iz 12 verskih skupnosti skupaj na ekumenskem srečanju sprave v znamenju izbire edinosti.

»Če bomo nadaljevali po tej poti, bomo lahko pogledali onkraj še obstoječih zidov med našimi Cerkvami. Nastopil bo dan, ko bomo priče polnemu in vidnemu občestvu med kristjani.«

Tako je povedal Arjan Plaisier, generalni tajnik sinode protestantske Cerkve na Nizozemskem na “dnevu sprave”, ki se ga je udeležilo 4.000 kristjanov iz 12 cerkva in skupnosti, med njimi tudi škofje in verniki iz katoliške Cerkve.
V zadnjih petih letih se je na Nizozemskem več odgovornih za Cerkve redno srečevalo, da bi si podelili izkušnjo vere in molili za večjo edinost in sodelovanje. Z geslom “Mi izberemo edinost” se je ta pobuda vedno bolj širila v cerkvenih krogih in vsakič pritegnila več odgovornih za zgodovinske Cerkve (protestantsko na Nizozemskem, staro katoliško, katoliško Cerkev) in za binkoštne in evangeljske.
Nizozemska 4Med zadnjim srečanjem februarja 2012 so se domislili, da bi pripravili dogodek na državni ravni za kristjane vseh verskih skupnosti. Kakih sedemdeset članov Gibanja fokolarov – ki so si že dolgo prizadevali za to s pomočjo reformirane fokolarine in fokolarina – je pomagalo izvesti srečanje, ki je bilo 6. oktobra v Haagu.
Vrhunec dogodka je bil trenutek, ko so drug drugega prosili za odpuščanje za prejete žalitve: »za ošabnost, da smo gledali na drugega zviška«, »za brezbižnost, s katero smo doživljali razkol z rimokatoliško Cerkvijo«, »ker smo imeli drugo Cerkev za Cerkev, v kateri ni bilo Svetega Duha«. Vse se je odvijalo pod velikim križem, ki so ga v dvorano prinesli trije mladi. Kristusu, ki je umrl in vstal, so zaupali vse in skupaj prosili, da bi jim odpustil.
Pričevanje para iz Gibanja – ona katoličanka, on reformiran – je dalo zaslutiti, kje je pot, da bi lahko še naprej ljubili cerkev ali versko skupnost drugega kakor svojo.
Nizozemska 5Ganljivo je bilo, ko so trije odgovorni za različne Cerkve umili drugim noge. To je bila močna pobuda, da bi poudarili njihovo odločitev, da hočejo skupaj služiti novim rodovom: to je bilo znamenje prenovljenega ekumenizma.
»Veliko je še treba narediti, a od zdaj naprej se kristjani na Nizozemskem vidimo z novimi očmi,« je povedal eden od navzočih.
Pobuda “Mi izberemo edinost” se nadaljuje v Forumu krščanskih Nizozemcev, ki se bo začel leta 2013. To bo odprt forum, na katerem bodo lahko spregovorili predstavniki vseh krščanskih Cerkva in skupnosti na Nizozemskem; bo prostor, kjer bodo lahko podelili vero, si izmenjali izkušnje in tako ustvarili temelj občestva in sodelovanja. Ta temelj je potreben, da bi kristjani skupaj napredovali na poti do polnega in vidnega občestva.
Hanneke Steetskamp – Nizozemska