Živeta beseda nas osvobaja človeških pogojenosti, vliva veselje, mir, preprostost, polnost življenja in luči; sprejemamo Kristusa, počasi, počasi postajamo drugi On. (Chiara Lubich)

Zaupno vzdušje v družini
Pri nas je navada, da odstranimo jaslice na svete tri kralje. Za sklep božičnega obdobja sva povabila svoje otroke. Bil je zelo lep večer, govorili smo o poštenju, o solidarnosti … Med nami se je ustvarilo tako lepo ozračje, da smo pred jaslicami prebrali evangelij tistega dne in odkrili številne odtenke, ki jih še nismo opazili. Z nami so bili najmlajši, govorili smo o pomenu praznika, vsak je povedal, kaj pričakuje od novega leta, povedal voščilo. Znova smo se odločili, da bomo med letom poskušali ustvarjati tako zaupno ozračje med nami. Za kakšno drugo družino bi to lahko bilo samo po sebi umevno, a za nas je bilo odkritje in večer smo končali s pesmijo, da bi slavili Boga in se mu zahvalili. (M. M. – Libanon)

Elina, žena, ki skrbi za mamo
Moja mama je imela prometno nesrečo; pred tem je bila samostojna, zdaj pa je potrebovala stalno nego in tega ji niti jaz niti moja sestra nisva mogli nuditi. Zato sva zaposlili Elino, mlado ženo iz Vzhodne Evrope, ki je tako rešila tudi svoje probleme. Toda mama je ni sprejela. Da bi pomagala zgraditi “most” med njima, sem izkoristila majhne priložnosti: za mamo sem prevedla besede v Elininem jeziku, razložila eni potrebe druge, v vsaki čim bolj kazala pozitivno.
Začel se je nekakšen odnos, ko sem odkrila, da bo Elini zapadlo dovoljenje za bivanje. Morali smo ga zakonito urediti pri mami. Štiri mesece sem trkala na vrata najrazličnejših ustanov, na koncu je bilo vse urejeno. Mama je počasi odkrila v Elini prijateljico, ta pa ob njej družino. Kasneje je prišel v Italijo še njen sin – zdaj je srečna. (A. P. – Italija)

Telovadni copati
Dva tedna moj sin ni hodil k pouku športne vzgoje, ker ni imel telovadnih copat. Nismo imeli denarja, da bi jih kupili, in kljub vsej dobri volji nisem uspel privarčevati za najcenejše. Nekega dne mi je prišla na misel evangeljska beseda: “Prosite in boste prejeli.” Prosil sem Boga, naj mi pomaga privarčevati za sinove čevlje. Bil sem zelo ganjen, ko je prav tisti dan sin prišel iz šole s kar dvema paroma telovadnih copat: kupili so mu jih iz fonda projekta podpore na daljavo, v katerega smo vključeni. Kako ne bi odkril v tem konkretni odgovor Božje ljubezni prav tedaj, ko sem najbolj želel osrečiti svojega sina? (E. B. – Bolivija)
Vir: Il Vangelo del giorno, januar 2014, Città Nuova Editrice.