“OUTSIDE THE BOX”

Blizu Augsburga v Nemčiji sobivajo v isti stavbi tri podjetja občestvene ekonomije. Ta projekt presega tradicionalne sheme odnosov med “podjetji, ki so tu kot podnajemniki”. To besedilo je prevod posnetka, ki si ga lahko ogledate v več jezikih. angleško italijansko

Napovedovalec: Imenujejo jo „box” (škatla), ker se zdi kot škatla z rahlo odprtim pokrovom. Odpirati se onkraj svojih vzorcev: to je sedanje prizadevanje.
Odprli so jo novembra 2012 v Augsburgu na jugu Nemčije in je ‘podjetniška cona v malem’ občestvene ekonomije: na 1000 m2 sobivajo tri podjetja pod isto streho.
Ludger Elfgen ima tukaj svojo grafično agencijo15 let.
Ludger: Pričakujem sodelovanje in ekonomsko pridobitev. Menim, da je pristop, ki ga imamo tukaj, zanimiv tudi za trg.
Napovedovalec: Dela s 14 zaposlenimi in že nekaj let s partnerjem, s katerim delita svoje vrednote, slog, načelo vzajemnosti tudi v delovnem okolju.
Ludger: Naša posebnost je bližina ekumenskega mesteca v Ottmaringu. Prav tam smo se z leti naučili sodelovati z drugimi partnerji in se medsebojno dopolnjevati.
Napovedovalec: V pritličju delata Christine in Thomas Hüttl, imata deset zaposlenih, v podjetju, ki upravlja z več kot 2500 stanovanji, največ v Augsburgu. Pred tem sta imela pisarno doma. Zdaj imata velik poslovni prostor. Spodbuja ju izmenjava z drugima dvema podjetjema.
Christine: Zdi se mi, da so tukaj zelo vrednoteni odnosi z našimi strankami, a tudi z našimi dobavitelji. Tu je zelo živahno, več srečanj kot …
Napovedovalec: Načelo co-working je razširjeno, a v “box” gredo preko tega: redno se do deset podjetnikov in direktorjev podjetij srečuje v teh svetlih in prijetnih prostorih. Vsak petek imajo skupen zajtrk, berejo evangelij tistega dne in si izmenjajo novice, kako evangelij živijo v svojem podjetju.
Christine: Spodbujamo se, smo s tistim, ki je uspešen v tistem trenutku. Zavedamo se, da nas bo podpiral, ko bo težko. To je najpomembneje v tem našem skupnem življenju.
Napovedovalec: Vsak četrti mesec povabijo različne podjetnike, stranke, dobavitelje in zainteresirane za ta nov model podjetniškega življenja. Povabijo strokovnjake različnih področij, da spoznajo pomembno in koristno delovno izkušnjo.
Thomas: Geslo naše hiše je „outside the box” in spoznavne večere smo poimenovali „Boxenstopp” (kot je pit stop v formuli 1). To pomeni, da gremo iz svojega kroga, da se ustavimo ob poti, parkiramo in razmišljamo o stvareh, ki so pomembnejša od vsakodnevnega običajnega dela.
Napovedovalec: Podjetja iz Boxa so pripravljena sprejeti nove stanovalce: v zgradbi je še prostora in zunaj velika zelenica za širitev.