Benedikt XVI. odhajaPapeževa pobuda odpira novost v načinu razumevanja in upravljanja papeške službe. Presenečenje se umika hvaležnosti zaradi ponižnosti in poguma tega dejanja, ki bo vplivalo na zgodovino.

»Nihče nima večje ljubezni kakor tisti, ki da svoje življenje za prijatelje.« Benedikt XVI. nas je v začetku svoje službe osupnil, ker je z enostavnostjo in s korenitostjo evangelija govoril o svojem odnosu z Jezusom in o odnosu, ki smo ga poklicani živeti med seboj v Jezusu, z najlepšimi in najbolj močnimi izrazi naše izkušnje: prijateljstvo.
Nepričakovano dejanje, s katerim je oznanil svoj odhod s sedeža rimskega škofa in naslednika apostola Petra, je najvišji znak njegovega podarjenega prijateljstva z nami. To dejanje ne daje samo izrednega pečata njegovemu papeževanju, temveč odpira tudi novo dobo v razumevanju in upravljanju papeške službe. Osuplost, ki jo doživljamo, se umika hvaležnosti zaradi ponižnosti in poguma take odločitve , ki bo vplivala na zgodovino. Vsi čutimo, da smo bolj kot kdaj prej blizu Benediktu XVI., a tudi bliže drug drugemu na poteh luči in upanja, ki jih je začrtal drugi vatikanski zbor.

Piero Coda
Vir: Città Nuova web