24. septembra 2011 je bila v Rocca di Papa blizu Rima okrogla miza z evropskimi delegati iz Gibanja fokolarov.
Eli Folonari (Gibanje fokolarov iz Italije), Gerhard Pross (YMCA iz Nemčije) in Marco Impagliazzo (Sveti Egidij iz Italije) so spregovorili o pripravah skupine Skupaj za Evropo na 12. maj 2012 v Evropskem parlamentu v Bruslju.

»Skupaj za Evropo ni nekaj preživelega, ampak je vedno bolj potrebna skupina, kajti svet se približuje globoki krizi, ki ni samo ekonomska in strukturna, temveč kriza odnosov,« je povedal Marco Impagliazzo med pogovorom med nekaterimi predstavniki promocijske skupine Skupaj za Evropo in delegati Gibanja fokolarov iz evropskih držav, ki so bili v tem času v mednarodnem centru Rocca di Papa na svetovnem letnem srečanju. »Spodbuda za edinost se je začela v nas,« je dodatno potrdil Gerhard Pross ob spominu na odločilni trenutek leta 2000, ko je pričevanje Chiare Lubich in luteranskega škofa Wilckensa pokazalo njuno globoko sozvočje, čeprav v različnosti izkušenj in korenin: »Močnejša je resnica skupne pripadnosti Kristusu. Sveti Duh je razširil obzorja … Skupaj smo razumeli pomen naravnanosti odprtosti do drugega. Tako so se začeli rušiti predsodki.«

Omizje so sestavljali predstavnik YMCA (evangeličanskega gibanja) iz Esslingena, ki je med prvimi pričami začetka evropske pustolovščine krščanskih gibanj; sedanji predsednik Skupnosti svetega Egidija, ki se je vrnil z mednarodnega srečanja molitve za mir v Münchnu od 11. do 13. septembra, in Eli Folonari, ki je bila vsa leta ob Chiari Lubich. Prav ona je začela s to izmenjavo. Pokazala je na korenino ustvarjanja občestva med različnimi gibanji v katoliški Cerkvi in z gibanji in karizmatičnimi skupinami iz različnih krščanskih Cerkva. Omenila je tudi listino “Osnove občestva med krščanskimi skupnostmi in gibanji”, ki so jo leta 2009 podpisali “Prijatelji” Skupaj za Evropo med srečanjem na sedežu Skupnosti svetega Egidija v Rimu. Vsako leto se dobijo drugod in gost je vsakokrat drugo gibanje, ker s tem spodbujajo medsebojno poznavanje: po Schoenstattu leta 2010 je letos na vrsti Gibanje fokolarov. Sestanek je predviden od 10. do 12. novembra letos, na njem bodo predelali program za 12. maj 2012.
Okrogla miza je potekala med obiskom papeža Benedikta XVI. v Nemčiji, zaradi česar je prišel še bolj v ospredje ekumenski dialog in potreba po Evropi. Živeti skupaj je pravzaprav ključna beseda, ki se je je treba naučiti in jo predlagati, o njej sanjati in jo uresničevati. V to stvarnost moramo vstopiti vsi, začenši z mladino. »Prav zaradi krize moramo delati še bolj,« je trditev Marca Impagliazza.
»Izkušnja biti skupaj z različnimi gibanji me je od znotraj spremenila,« je v zaupnem tonu povedal Gerhard Pross. Poudaril je strastno ljubezen do edinosti, ki so jo kot evangeličani znova začutili prav zahvaljujoč povezanosti in dela s kristjani iz različnih Cerkva. Ganjeno so se spomnili Chiare Lubich in Helmuta Nicklasa, dveh velikih karizmatikov, ki sta verjela in sta navduševala množice za sanje za Evropo in sta zapustila to zemljo z nekajmesečnim razmikom, ob njuni zapuščini pa se še naprej navdihujejo pri svojem delu številnih ljudje.
Zanimivi so tudi odzivi predstavnikov okrogle mize: iz Belgije, ki bo gostila osrednji dogodek 12. maja, Nemčije, Slovenije, Norveške, Francije, Portugalske in Nizozemske. Ti prispevki so pokazali na vitalnost delovanja, ki je na posameznih območjih še bolj očitno. Vzporedno z bruseljsko prireditvijo so predvideni še vzporedni dogodki v 200 evropskih mestih – za Evropo, ki ne bodo omejeni samo na 27 držav, ampak bodo za vse, da bi pokazali, da želijo biti blizu ljudem, družbi, da jim je mar za prihodnost celine, da niso zaprti sami vase, ampak hočejo služiti svetu.
Vir: www.focolare.org