Rekolekcje-grodek1V okviru potovanja Marie Voce in Jesúsa Morana na Poljsko maja 2015 je tam potekalo srečanje duhovnikov in redovnikov, ki so blizu Gibanju. Pred nami je pričevanje patra Zdzislawa Klafke, redemptorista.

Maria Voce in Jesús Moran, predsednica in sopredsednik Gibanja fokolarov, sta se med svojim nedavnim potovanjem po Poljski srečala 26. maja v mestecu Fiore (Cvet) s skupino duhovnikov in redovnikov, povezanih na različne načine z Gibanjem. Pater Zdzislaw Klafka, redemptorist, je pripovedoval o svojem srečanju z duhovnostjo edinosti in o dobrih učinkih, ko se je trudil svojo posebno poklicanost živeti bolj korenito.
»Hvaležen sem Chiari Lubich, ker je bila voljno orodje v božjih rokah in se je z njo začela v Cerkvi duhovnost, ki mi je pomagala živeti težave, s katerimi sem se srečeval v življenju. Ko sem bil imenovan za predstojnika, sem se znašel pred izzivom. Bil sem v Rimu in pred vrnitvijo na Poljsko sem jo prosil za vrstico iz evangelija, ki bi razsvetljevala moja dejanja. Odgovorila mi je: »Nihče nima večje ljubezni od tistega, ki da svoje življenje za prijatelje.« Takrat sem imel 29 let in ta misel je zame postala smer, ki mi kaže pot. Z življenjem duhovnosti edinosti sem začel gledati na svojega ustanovitelja sv. Alfonza na nov način. Tako nisem samo na novo odkril svoje korenine, ampak evangeljsko silo, ki je v vsaki drugi karizmi Cerkve. Nekdo me je vprašal, če moje sprejemanje duhovnosti Gibanja ne pomeni, da jemljem čas svojim dolžnostim redemptorista. Stvar je v tem, in to sem večkrat izkusil: ko se vračam s srečanj z redovniki drugih redov, si še bolj odločno želim živeti svojo izbiro Boga.
Moja številčno velika družina, iz katere prihajam,« se spominja p. Zdzislaw, »mi je pomagala živeti za Boga, a skupaj z drugimi. Po noviciatu z redemptoristi je pri nas imel konferenco profesor Wlodzimierz Fijalkodwski. Med drugim nam je povedal, da je spoznal fokolarine. Pustil nam je njihov naslov in obiskali smo jih. Nikoli ne bom pozabil tistega srečanja. Bil sem pred dekleti, ki so bile uresničene in so mi pokazale način za ustvarjanje odnosov ljubezni vse do tega, da izkusim navzočnost Vstalega Jezusa. In še vodilo, ki nam pomaga imeti mir: zapuščeni Jezus, veliko spoznanje Chiare Lubich, nam pomaga odpraviti strah.
Nisem še končal študija v Rimu, ko sem bil skupaj z drugim redovnikom poklican na Poljsko, kjer so nama zaupali vzgojo bogoslovcev. Povabila sva jih, naj bodo odgovorni za vsak vidik življenja v bogoslovju. Z najine strani pa sva se odločila, da sva ob njih, jih poslušava in jemljeva resno. Bogoslovje se je spremenilo.
To odgovornost sva imela tri leta, potem so me zopet poslali v Rim, da bi dokončal študij. Ker so me mnogi v Gibanju prosili, naj govorim o svojem ustanovitelju, predvsem pa, ker sem videl, kako je Chiara častila svetnike, sem diplomiral s temo življenja in dela svetega Alfonza Ligvorija. Kljub mladosti sem bil za dve triletji izbran za predstojnika province redemptoristov.
Leta 1991 se je po padcu berlinskega zidu, ki je pomenil novo stran za katoličane na vzhodu Evrope, rodila radijska postaja, ki je postala sredstvo za oblikovanje vesti katoličanov, ki je bila med komunizmom ohromljena. Zatem smo začeli s televizijsko mrežo in ustanovili tudi višji inštitut za družbeno in medijsko kulturo, katerega rektor sem že 14 let. Inštitut ima več kot 400 študentov.«
O predsednici Gibanja p. Zdzislaw pravi: »V Mariji Voce občudujem njeno preprostost, preudarnost. V njej me očara svoboda življenja Ideala edinosti in to je v bistvu življenje Chiare Lubich.«

Vir: www.focolare.org