Polo LionelloBlizu Firenc deluje v sklopu mednarodnega mesteca pričevanja v Loppianu obrtna cona, ki jo lahko imamo za posebno, saj podjetja delujejo po načelih občestvene ekonomije.
Intervju z nekaterimi podjetji. video

Milena Bigoni: Sem pred obrtno cono Lionello Bonfanti v Loppianu. Odprta je bila leta 2006 in v njej je 24 aktivnosti. Evo Gullo, predsednico EdC Spa, sem vprašala: Kako se spoprijemate s tem težkim kriznim časom?
Eva Gullo, EdC Spa: Kot vsa podjetja v Italiji se trudimo najti rešitve, ki bi izražale skupnost, podelitev. To se nam zdi ključ, da se soočimo s krizo in jo premagamo. Nekaj podjetij nas je z bolečino zapustilo, druga zamenjala lokacijo, prišla pa so nova in nastala nova in to zahvaljujoč občestvu med podjetniki. Ta izkušnja se zdi bistvena in značilna za življenje tukaj v obrtni coni.
Glasba, prizori iz raznih podjetij.
Letizia Mirri, Legno Service & Art S.r.l.: Naše podjetje je nastalo v zelo bolečih okoliščinah iz drugega podjetja, ki je na žalost moralo prenehati z delovanjem, saj je imelo že dolgo težave. Zlasti pa ga je kriza čisto iztirila. Konec leta 2012 smo se bili prisiljeni hitro odločiti in reči: Dovolj! Pred nami je bil pravi zid, nismo imeli več ničesar, nobene trdnosti, zato smo bili obupani, brez prihodnosti, brez dostojanstva.
Giovanni Mazzanti, družabnik GM&P consulting network: Ko me je Letizia poklicala po telefonu, mi je rekla: “Odločili smo se zapreti.” To me je prizadelo, ker jih poznam in vem, kako so delavni. Mislil sem si: Storiti moramo kaj, da bo podjetje lahko začelo znova ali pa uvesti kako spremembo, da bi bilo mogoče začeti z nečim.
Letizia Mirri: Pomislili so na novo aktivnost in korakoma smo uspeli ustvariti podjetje, ki po dveh letih začenja kar dobro delovati, kar je za nas preporod.
Giovanni Mazzanti: Prepričani smo, da v trenutkih krize ne smemo obupati, podleči, ampak se povezati, kajti iz odnosa pridemo do rešitve.
Letizia Mirri: V nedeljo pogosto rečem svojemu možu: Kako lepo, jutri je ponedeljek in grem v službo. To je zame veliko zadovoljstvo, želja po nadaljevanju.
(glasba)
Eva Gullo: Podjetniška cona je prava stalna delavnica v vsakodnevnem življenju med podjetniki, delavci in vsemi prebivalci cone. To je tudi kraj, ki vzgaja na primer s šolo civilne ekonomije, s tečaji, z delavnicami − šolami za mlade, tudi v sodelovanju s toskansko regijo.
Prizori: napis na zidu: Ne sodi dneva po sadovih, ki si jih prejel, ampak po semenih, ki si jih posejal. (Robert Luis Stevenson)
Milena Bigoni: Cooperativa Loppiano Prima je nastala v Loppianu leta 1973. Že nekaj let je kmetijski del, zaupan Fattoria Loppiano.
Gabriele Guidotti, Cooperativa Loppiano Prima: Sklicali smo izredno skupščino, na kateri smo delničarjem predlagali spremembo statuta, da bi lahko razširili aktivnost in dodali nove aktivnosti.
Giuseppe Bacci, Fattoria Loppiano: Ekonomska kriza leta 2010 je povzročila precej veliko težav glede zaposlenih. Naš odgovor je bil v začasnem zmanjšanju plačila zaposlenim, ki zdaj prejemajo znova celotno plačo. Podjetje pa je začelo uvajati razne novosti. Najprej je predelalo proizvode, nato z idejo “pridi in poglej” poskrbelo za sprejem novih delavcev in prikaz dela v proizvodnji.
Milena Bigoni: Vrednote občestvene ekonomije – zastonjskost, medsebojnost, kultura dajanja − lahko živimo vsi, čeprav nismo podjetniki. In to je izkušnja dajanja v skupnost, prostora podelitve.
Giacomo Reggioli: Dati v skupnost je konkretna in takojšnja pobuda za osebe, ki so sedaj v težavah, je prostor, kamor daje tisti, ki lahko kaj prinese, in kdor je v potrebi, lahko vzame. Dajanje in prejemanje imata enako vrednost.
Ana Calabrò: Vzpostavljajo se zelo pomembni človeški odnosi, prijateljstva, ki so za življenje; nekaj čudovitega je in vsak dan znova me preseneča.