mestece Santa MariaMesteca po svetu: “Mariapoli Santa Maria”
Mariapoli Santa Maria leži blizu Igarassuja – enega od najstarejših brazilskih mest.V njem sta se Maria Voce in Giancarlo Faletti ustavila za dober teden na prvem delu potovanja po Braziliji.

Mariapoli leži sredi revnega prebivalstva, čeprav polnega dostojanstva, saj se dviguje iz revščine. Ta značilnost se odraža tudi v mestecu, ki je ustanovilo šolo za otroke in najstnike. V njem je podjetniška cona, ki se navdihuje iz občestvene ekonomije.
Vloga mestec se zdi vedno bolj aktualna, saj so kot makete pravih mest. Chiara Lubich je sanjala o njih od šestdesetih let, ker lahko pokažejo dejanski primer boljšega sveta, možnost uresničitve zedinjenega sveta. Po svetu jih je več kot dvajset, mariapoli Santa Maria pa je Chiara videla na svojem tretjem potovanju v Brazilijo leta 1965.
Šola nosi isto ime in je aktivna skoraj 50 let. V njej se je vzgajalo veliko rodov. Deset sedanjih učiteljev in delavcev je nekoč obiskovalo prav to šolo. Ti učenci so najrazličnejših poklicev, nekateri so dosegli tudi odgovorna mesta. Predvsem pa so v njih ostale vrednote, ki so jih prejeli in pomenijo življenjski projekt: kultura dajanja, umetnost ljubezni, temelji vzgoje za mir. To je učiteljski zbor prikazal Marii Voce in Giancarlu Falettiju, ko sta obiskala šolo, pred katero so ju pričakali najmlajši s petjem in igranjem na temo “Talenti v službi miru”.
Večina družin teh otrok, kakih 300 od 500 učencev, ima nizek prihodek. Ekonomsko uspe šola preživeti zaradi nacionalne in mednarodne solidarnosti preko projektov Akcija za Nove družine in AMU. Prve ure učenja so se začele z delavci, ki so gradili mariapoli, učili so se brati in pisati, potem so ti prosili, naj tega naučijo še njihove otroke … Danes se pedagoška metoda te šole širi v druge okoliške šole in v nova vzgojna okolja.
Nekaj kilometrov proč je na velikem območju podjetniška cona Ginetta. Mario Voce in Giancarla Falettija je tam pričakala vodstvena skupina: podjetniki, delničarji in preučevalci občestvene ekonomije, ki so kot pustolovci konkretizirali razne vidike občestvene ekonomije v Pernambucu. Gostoma so predstavili zmage in poraze. Giancarlo Faletti je spomnil na začetni Chiarin navdih, ki se je zgodil prav v Braziliji leta 1991, Maria Voce pa je izrazila hvaležnost, ker se trudijo v duhu zastonjskosti. Nato sta obiskala delavnice z dvema podjetjema. Prvo izdeluje torbice in modne dodatke, drugo pohištvo. Obe podjetji sta šele nastali in tveganje je veliko, saj je konkurenca močna. Presenečajo pa zgodbe, polne strastne ljubezni do tega projekta s socialnim ozadjem, ki premaguje vse težave.
Prispevek mariapolija in posebej šole ter podjetniške cone je župan mesta Igarassu označil za “oporno točko” za mesto. Prišel je osebno in izročil Marii Voce in Giancarlu Falettiju ključe mesta v znak hvaležnosti meščanov in v želji po še tesnejši povezanosti.
Spletna stran: www.focolares.org.br/sitenacional