comunidades021-300x200Potovanje po Braziliji – 5

Karizme v občestvu
Posebna izkušnja je izkušnja CEU: “Condominio Espiritual Uirapuru”, kjer živi skupaj 22 skupnosti, rojenih iz starih in novih karizem. Srečanje z Emmaus in Giancarlom.

Zadnja etapa potovanja po severovzhodu Brazilije je bil za Emmaus obisk CEU-ja, Condominio Espiritual Uirapuru, sredi mesta Fortaleza, prestolnice federalne države Cearà.
V recepciji hotela, ki je vključen v Ceu, vodijo ga dorotejke, so Emmaus in Giancarla sprejeli Moises iz Shaloma, Nelson, ustanovitelj skupaj s patrom Hansom Fazenda da Esperança, don Renato Chiera za Casa do Menor, predstojnica karmeličanskega samostana in priorica benediktink. To je samo nekaj ustanoviteljev in odgovornih za skupnosti, ki so zgradili svoje hiše na terenu z imenom Fazenda Uirapuru. To je ime lastnine, ki jo je podaril podjetnik Benedito Macedo s sanjami, da bo tako pomagal lajšati socialne rane tega območja.
Država Ceara je znana po naravnih lepotah, a jo s številnimi drugimi brazilskimi državami povezuje rana hudega socialnega ravnovesja, kar pomeni revščino, pomanjkljivo zdravstveno pomoč in pomanjkljivo šolstvo. Vse to spodbuja razpečevanje mamil, prostitucijo, nasilje in prepuščenost sebi. V Ceu-ju ima sedež “Cammino”, ki pomaga nekdanjim zapornikom pri vključevanju v družbo; bolniki z aidsom odkrivajo možnost za prihodnost s “Sole Nascente”; deklice in najstnice, žrtve nasilja, znova pridobijo svoje dostojanstvo v hiši “svete Monike”. Mladi odkrivajo privlačnost kontemplacije v poti, ki jo odpira karmel ali benediktinski samostan. Seznam je dolg. »Vsi mi smo tu kot odgovor na dvojno poklicanost,« nam je povedala predstojnica karmela, mati Bernadete, »klic naše karizme in tega, da smo živa slika Cerkve edinosti, da bi pričevali plodnost in bogastvo občestva med različnimi karizmami.«
Prav to je prišlo na dan iz pričevanj v dvorani, prepolni prebivalcev Ceu-ja, v prisotnosti nadškofa Fortaleze José Antônio Aparecido Tosi Marques. Na to srečanje so zelo čakali, označevala ga je posebna bolečina, saj je dva dni prej redovnika Hansa, ki je prvi začel s to izkušnjo občestva in je med prvimi povabil Mario Voce, zadel infarkt. Kljub temu je hotel izreči dobrodošlico obema gostoma s kratkim sporočilom po videu. Takoj zatem je Moises v svojem govoru označil Ceu za “sad Božjega načrta”, “duhovna pljuča” za mesto Fortaleza.
»Tukaj sem videla nekaj velikega,« je ganjena dejala Maria Voce. Tudi ona je spomnila, kakor frei Hans v svojem sporočilu, na zgodovinski dogodek za začetek občestva med gibanji, ko so se leta 1998 srečala na Trgu svetega Petra v Rimu.Predsednica Gibanja je prepoznala v Ceu-ju  »podosobitev vabila k edinosti, ki ga je zagnal papež Janez Pavel II., in obljube Chiare Lubich, da si bo prizadevala za to.« Tu je pokazala na še en vidik novosti, ki jo predstavlja CEU: to, da veliko skupnosti, vsaka s svojo karizmo, najde v duhu edinosti Gibanja fokolarov hrano za svojo skupnost, iz katere hočejo črpati in zlasti živeti nelahko pot do občestva med različnimi karizmami.
»V tej izkušnji,« je dodal Giancarlo Faletti, »je posebna sila, sila edinosti.« Po njegovem je izkušnja Ceu-ja “model za Cerkev”. Zadnja beseda nadškofa iz Fortaleze: »To pot edinosti hoče Bog za dobro naše Cerkve in družbe.« Od Boga je klical »veliko moči za to, kar delate.«
Spletna stran: www.focolares.org.br/sitenacional