zarrivo-recife-13otavio-melo-jrV nekaj nadaljevanjih bomo opisali utrinke iz obiska Marie Voce (Emmaus) in Giancarla v Brazilijo. Tja sta pripotovala 22. marca zvečer na letališče v Recife, prvo postajo tega potovanja.

Sprejeli so ju z velikim veseljem in s praznovanjem, značilnim za te vroče kraje. Tako ju je sprejela skupnost Gibanja najprej na letališču in potem v mariapoliju Santa Maria, mestecu za severovzhodni del Brazilije blizu Igarassuja, nekaj kilometrov iz Recife.

Kakšni so nameni potovanja? Emmaus je tako povedala takoj ob prihodu tja: »Prišla sem najprej zato, da bi se zahvalila Bogu za lepe stvari, ki jih je naredil v Braziliji, in da bi se zahvalila vam za to, ker ste pomagali Bogu. Potem pričakujem … to, kar hoče Bog, jaz ne vem, kaj bo!«

To hvaležnost je imela tudi Chiara, posebej do tistih, ki so prvi tukaj v Recife odgovorili na odkritje ideala edinosti. Chiara je imela to mesto za “Betlehem Gibanja”. Prav sem so prispeli leta 1958 trije od prvih Chiarinih tovarišev na prvem potovanju na drugo stran Oceana. Prav tu so se leta 1959 rodili prvi centri Gibanja z Marcom Tecillo in Ginetto Calliari, za katero je zdaj v teku proces za beatifikacijo. Škof iz Recife msgr. Joao Batista Costa je začel s postopkom. Rekel je: »To je ideal za čase, v katerih živimo!« Preroško je dejal: »Kar se rodi v Recife, se bo prej ali slej rodilo drugod po Braziliji.« Prav tako se je zgodilo. Zanimivo je, da se to rojstvo poudarja z drugim zgodovinskim dejstvom: prav na severovzhodu se je začela zgodovina te države!

Obisk Emmaus in Giancarla v Braziliji je pomemben dogodek tudi za mesto Igarassu, v katerem je mariapoli Santa Maria. V predstavnikih občine je živa hvaležnost za Chiaro, za prispevek mariapolija za življenje mesta, ki je eno od najstarejših v Braziliji.

Prav zato je župan Mario Ricardo Santos de Lima skupaj z drugimi predstavniki mestnih oblasti dan po prihodu prišel v mariapoli, kjer je izročil ključe mesta Emmaus in Giancarlu.

To je znak hvaležnosti, a za Emmaus “tudi odgovornosti”, kakor je javno povedala. Kajti »s ključi lahko vstopiš v mesto in mi moramo vstopiti tako, da kaj ponudimo: prenovo in zavzemanje, da bomo skupaj z vsem mestom delali za razvoj boljšega sveta, in sicer tako da najprej spreminjamo naše odnose.«

Vir: www.focolare.org