Skupina mladih tujcev se odloči praznovati rojstni dan enega izmed njih na stopnišču bloka. Kako se odzvati? Jih odpoditi ali obdarovati?

Aurora živi v veliki mestni četrti pristaniškega mesta, kamor so se v letih priselili stanovalci vseh mogočih narodov. Posebej v blokih živi zelo veliko družin iz Latinske Amerike. Zanje je vedno priložnost za praznovanje, za glasno veselje ob kateri koli uri. Nekega večera se je Aurora vračala domov.Na vhodnem stopnišču je bila skupina fantov, ki so prepevali in igrali kitaro. Zlasti pa so pili. Da, kajti naokrog je bilo že veliko praznih steklenic, še več pa polnih.
»Pozdravljeni, kaj danes praznujete?« je vprašala in Juan ji je predstavil Huga, ki je dopolnil osemindvajset let. »Vse najboljše, lepo praznujte!« Med odpiranjem vrat jih poprosi še za nekaj: »Še enkrat lepo praznujte in če je možno, ne pretiravajte s pitjem alkohola. Ko boste končali, vas prosim, če lahko poberete steklenice in zamaške. Na vhodu v hišo je res grdo videti smeti.« »Bodi mirna,« ji odvrnejo, »vse bomo pustili čisto!«
Aurora pride domov in se spomni, da ima v shrambi veliko vrečko s krompirčki in drugo z lešniki. Z balkona v četrtem nadstropju prikliče fante. Košaro priveže na vrv in tako spusti do njih obe vrečki. Z ulice se vsi hitijo zahvaljevati in praznovanje se nadaljuje do kasne noči. Zjutraj Aurora radovedno pogleda, kakšno je stanje pri vhodu: vse pospravljeno! Na tleh ni ene steklenice, ni enega zamaška, niti kozarcev, še manj papirčkov. Na tak način je uspela prepričati mlade, da so korektno ravnali. Zavedala se je, da je srečanje s komer koli priložnost izgraditi odnos, in to za pristen medsebojni odnos.

Vir: Città Nuova