hombremundo7 a19. julija so z velikim navdušenjem zaključili prvi del delavnice “Človek sveta”, ki so jo pripravili Otroci za edinost. Papež Frančišek se je oglasil s poslanico.

Prvi del delavnice, ki je potekala v mariapoliju Lia, argentinskem mestecu Gibanja fokolarov,. so zaključili z velikim navdušenjem. Papež Frančišek je otrokom poslal pozdrav, v katerem je zagotovil svojo molitev, »da bi bili vsi udeleženci tega dogodka kvas bolj zavzetega in doslednega krščanskega življenja.«
Osrednji del sklepnega dneva je bil svetovni spletni prenos, kjer so v eni uri na kratko predstavili ta projekt. Nekaj simpatičnih znanstvenikov je pojasnilo, da hočejo odkriti, kakšne so molekule, ki sestavljajo človeka sveta. Dokazali so, da je to mogoče uresničiti, če živiš “zlato pravilo”, če torej delaš drugemu to, kar bi hotel, da je storjeno tebi v osebnem življenju, v tvojem mestu in po vsem svetu. Prav to si je 530 najstnikov iz 27 držav prizadevalo živeti med tednom, ker so hoteli pokazati življenje po zlatem pravilu drugim petstotim, ki so se jim pridružili 19. julija, ter vsem, ki so se povezali prek spleta na več kot 10.000 točkah po vsem svetu. Ti so lahko pošiljali svoja sporočila preko družbenih mrež.
Eno od prvih sporočil je prišlo iz Sirije iz mesta blizu Alepa: »Dragi Otroci za edinost! V naših mestih zbiramo denar, da bi pomagali otrokom, ki so osiroteli zaradi vojne. Mnogim manjka vse, celo najnujnejše, tudi mi smo brez vode, elektrike in številnih drugih stvari, smo pa izkusili: če se zanimamo za potrebe drugi, če jim služimo, je lažje prenašati naša bremena in naše težave. Izkusili smo veliko veselje!«
Maria Voce, predsednica Gibanja fokolarov, je poslala svoj pozdrav. V njem je spomnila, da ima predlog Otrok za edinost trideset let: »Pojdite odločno naprej, v ljubezni in dialogu na vseh ravneh. Tako boste v prvi vrsti božje revolucije, katere cilj je vesoljno bratstvo. Kajti svet potrebuje “nove” može in žene, ki bodo živeli zlato pravilo, ki bodo verjeli v moč medsebojne ljubezni.«
Predhodne dneve so mladi z vsega sveta poleg določenih tem na kongresu hoteli vsak dan uresničiti izziv, na primer: “premagati jezikovne ovire”, “poiskati nekoga, ki ga ne poznam”, “dati nekaj, kar težko dam”, “prositi za odpuščanje in odpustiti”, “ljubiti tako zelo, da pride do medsebojnosti”. O izkušnjah takšnega življenja so želeli pripovedovati in jih tako širiti.
Spletno povezavo so zaključili z branjem manifesta, v katerem so otroci izjavili, da hočejo “spremeniti svet”: da hočejo na vse mogoče načine in povsod graditi bratstvo.
Ob koncu dneva je potekal mednarodni sejem, na katerem je vsaka država predstavila značilnosti svoje kulture. Udeleženci so se težko razšli, kajti med tednom so zgradili globoke odnose. Toda začeli so z drugim delom projekta, ko bodo delovali v različnih mestih Argentine in drugih južnoameriških držav. Tam bodo šli obiskat razne oblike “obrobij”, se vključili in se udeležili socialnih aktivnosti Gibanja fokolarov v teh krajih.
Druge informacije na facebooku (https://www.facebook.com/pages/Cantiere-Uomomondo/213451145505461?fref=ts)