Zopet članek o računalništvu in otroškem svetu. Zanimiv in spodbuden intervju …

Profesor Mounir Farag, Egipčan, dela v uradu za razvoj sanitarnih sistemov v Svetovni zdravstveni organizaciji in je član Papeške akademije za življenje ter ustanovitelj Inštituta sv. Jožefa za družino in bioetiko v Kairu.

 

Preveč ur za računalnikom?
Zdaj je tako, da že majhni otroci veliko ur prebijejo pred računalnikom, vsak sam v svoji sobi: igra se, uči, klepeta itn. Tudi med kosilom večkrat staršev ni, ker delajo. Tako otrok odrašča in si počasi, počasi ustvarja svoj svet, odmaknjen od resničnosti, brez dialoga in medčloveških odnosov, razen tistih v navideznem svetu.

Zakaj ima raje navidezni svet?
Pred računalnikom se čuti zadovoljen, ukazuje, odloča, lahko naredi, kar hoče. Šolo pa doživlja kot izgubo časa, pogovor z drugimi je naporen, zato se raje odpove telesni dejavnosti, športu, medčloveškim odnosom itn. Posledica je, da se drugi odmaknejo od njega, on pa se vedno pogosteje raje vrača v svoj navidezni svet, ker se boji resničnosti. To vpliva zlasti v času najstništva, ko bi moral odkriti lepoto drugih in se pravilno vzgojiti za družbenost.

Kakšne so posledice?
Učinek je morda viden pri tridesetih letih ali ko se poroči. Zgodilo se mi je na primer tole. Srečal sem mlad par. Ona je bila zelo plaha, malo je govorila z možem, bilo ji je nerodno. Ko pa je vstopila v navidezni svet, kjer je vse možno in kjer je odraščala sama, je delala nepričakovane stvari, klepetale je z vsemi, tudi o spolnih vprašanjih, kazala svoje slike, do konca sproščena. Po enem letu sta se ločila. Za medicino in psihologijo so to nove patologije, pred tridesetimi leti jih ni bilo. Praktično postanejo nekako avtistični, a ne zaradi bolezni, temveč zaradi nepravilne uporabe novih medijev, ki so sicer zelo pozitivna sredstva.

Nasveti za starše?
Ni enega samega, da bi rekli: To je pravi trenutek za nakup osebnega računalnika ali mobilnika za našega otroka. Videti je treba celoto, upoštevati druge stvari: če ima brate ali sestre, če je rad sam, če je rad z drugimi. Če je otrok že od malih nog zelo navezan na televizijo in je vsrkal veliko nasilja, je morda bolje, da ne dodajamo računalnika ali mobilnika. Odločilno ni niti to, če je njegov brat v tisti starosti že imel mobilnik. Vsak otrok je drugačen, tudi med samimi dvojčki.

Treba je biti z njimi …
Glavni nasvet je prav tale: Starši, bodite z njimi, ne kupujte računalnika ali igralne konzole da bi jih potem pustili same. Ni izguba časa, če se igrate z njimi. In kot odrasli dajajte zgled, da se znate sami zadržati pri uporabi teh pripomočkov. Kdor jih ne pozna, se lahko pozanima, spregovori o tem z drugimi starši ali s strokovnjaki, nikoli pa se ne sme odpovedati poznavanju teh pripomočkov.

Vir: www.cittanuova.org