Assemblea-20-GNuzzolo-49Vidna pot edinosti

Skupščina Gibanja fokolarov je v polnem teku. Po volitvah se je popoldne 18. septembra in sprejela prijatelje, s katerimi že leta dolgo dela za bratstvo človeške družine.

Predstavniki drugih krščanskih gibanj, bratje in sestre drugih verstev in neverujoči: od teh so nekateri dolgo potovali, da bi se popoldne 18. septembra srečali s skupščino. Med temi je Emily Soloff iz Chicaga iz American Jewish Committee (AJC). Drugi so preložili razne obveznosti, saj so razumeli, kako pomemben je ta trenutek, kakor pater Heinrich Walter, predsednik uprave Schoenstatta. Prispel je tudi Jurif Pismak iz Rusije, prijatelj brez verskega prepričanja.

Ti ljudje pričajo o poti, ki se je začela daleč nazaj: “Na skupščini, kakršna je naša, ki gleda na prihodnost in je trdno zasidrana v izvir, ni mogel manjkati trenutek, kot je ta. To je bilo nepozabno popoldne. Z vami smo bolj to, kar smo,” tako je na koncu povedal novoizvoljeni sopredsednik Gibanja Španec Jesús Moran.

Udeleženci so spregovorili v imenu veliko širše mreže dialoga, “ki je za nas prava podpora za gradnjo vesoljnega bratstva,” je povedala Maria Voce. Za akcijo “Skupaj za Evropo” je na primer več kot tristo krščanskih gibanj. Ta so med seboj povezana z zavezo, ki “vključuje duhovno in politično sfero in s katero padajo predsodki v delu za mir”. Tako je povedal Francoz Gérard Testard, upokojeni predsednik  Fondácio. Ob njem so še vsi tisti, ki so začeli to pot pred petnajstimi leti s Chiaro Lubich: Thomas Römer iz Ymca v Munchnu in Gerhard Pross, odgovoren za mrežo več kot stotih evangeljskih gibanj; Cesare Zucconi in Valeria Martano iz Skupnosti svetega Egidija (vračala sta se iz Hanovra, kjer je potekal 28. mednarodni miting za mir v duhu Assisija, prinesla sta pozdrave Andreja Riccardija in opogumila Gibanje, naj še bolj živi ta ideal bratstva. Z Vzhoda so prišli budistični menihi iz tradicije teravada s Tajske ter z Japonske iz gibanja Risho-Kosei Kai.

Pogled na vse te udeležence pove, kaj je ta dialog zanje, kakor sta pričala muslimana dr. Adnane Mokrani in profesorica Shahrzad Hovahmand, iranska teologinja. Ta je povedala, kaj je zanjo Chiara Lubich: “Pri njej sem se naučila moči vseobsegajoče vere, ki seže do srca vseh verujočih, tudi do srca muslimanov. To je “nova evangelizacija, ki ne dela za formalno spreobrnitev src, ampak za globoko spreobrnitev duš.”  Teologinja je pozvala skupščino Gibanja, ki bo na sprejemu pri papežu 26. septembra: izražati papežu Frančišku naše zavzemanje, da bi bilo konec vseh sedanjih tragedij, saj je to “Jezusova kri, ki se preliva še danes”.

Druga značilnost tega dialoga je življenje. To je poudarila Američanka Emily Soloff, Judinja: “Vidim, da je skupščina prepojena z življenjem. Zame je dialog z Judi, muslimani, budisti v Gibanju vedno dialog življenja,” ki izhaja iz izkušnje vsakega posameznika, iz razumevanja drugega, potem pa pride tudi do teološkega dialoga, dialoga o nauku ali filozofiji.

“Vedno me je prevzemala,” pove Lisa Palmieri Billig, tudi ona iz American Jewish Committee, “vaša misel, da moramo prvi stopiti do drugega, ponuditi ljubezen; ko vi ponujate empatijo, je to že zdravilo za to, da se ne bi širilo sovraštvo v današnji družbi.”

“Chiara Lubich je od začetka razumela, da edinost ustvarjamo z drugimi, ne proti drugim, in ni mogla pustiti na strani dela sveta, ki se ne prepozna v verskem prepričanju.” Tako je vse nagovorila Luciana Scalacci, ki ne veruje in se ima za “srečno, ker je bila povabljena na skupščino”. Te tedne se je namreč udeležila raznih del skupščine. Spomnila je na Chiarino zavzemanje, naj imamo vedno pred očmi druge kulture.

Razni kratki nagovori so bili “dragoceni biser, ki bogati zaklad, ki ga imamo”, je povedala predsednica Maria Voce. Ta zaklad “moramo ohranjati in ga množiti v prid človeštva.” Poudarila je, da – mislila je na novo izvoljeno vodstvo Gibanja fokolarov – je treba po tej poti hoditi skupaj. Končala je s podobo: “Chiarin objem, ki zajema vse in vse nosi k Bogu; objem, ki je postal zaradi vseh vas danes viden!”

Vir: www.focolare.org