Majhna afriška vas. Skupnost, ki jo zedinja življenje evangelija, je zmožna konkretnih dejanj za skupno dobro.
 

Glolé je vas v Slonokoščeni obali s približno 1000 prebivalci. Leži 30 km od Mana. Ljudje se ukvarjajo predvsem s poljedelstvom in večina je brez primerne izobrazbe.

Skupnost Gibanja se je rodila iz življenja besede življenja. Začela je ena oseba, potem je skupina vedno bolj rastla. Danes se kakih šestdeset ljudi iz vasi zbira po skupinah in začeli so s številnimi dejavnostmi za skupno dobro.

Gilbert pripoveduje: Konkretne pobude izvirajo iz živete besede življenja. Nismo je mogli samo poslušati in ostati križem rok. Vedno, ko je prišel v vas kak gost, je kdo od nas odstopil svojo posteljo in sam spal na tleh. Nekega dne smo se skupaj odločili zgraditi enosobne prostore za sprejem. Sami smo pripravili opeko in med veselim petjem začeli zidati. Danes je takih prostorov dvanajst. Gradimo še en prostor blizu asfaltirane ceste, da bi v njem prespal tisti, ki ne uspe v enem dnevu prepotovati celotne poti do Mana (7 km peš in 30 km z avtom), kjer je najbližja bolnišnica. To so zelo preproste stavbe.
Nekoč smo morali prepeljati nosečnico tik pred porodom v bolnišnico s samokolnico. Zato smo hoteli narediti nekaj novega: majhno “porodnišnico” z nujnimi pripomočki za nujne primere z nekaj babicami. To je bilo koristno tudi za cepljenja. Osebje dela zastonj in v zameno prejme darove skupnosti.
Imeli smo tudi hude težave zaradi precejšnje smrtnosti otrok zaradi slabe prehrane. Toda ne toliko zaradi nemarnosti, ampak zaradi neukosti mater. Pregovor iz našega izročila pravi, da “otrok pripada skupnosti”. Tako smo s pomočjo “Prehranskega centra”, ki ga imamo v Manu, začeli poučevati matere. Ko se ena njihova skupina vzgoji, poskrbi za vzgojo drugih mater.
Opazili smo, da lahko veliko naredimo, če smo zedinjeni. Tako smo celo uspeli spremeniti nekaj navad vaščanov, ki niso bile v skladu s človeškim dostojanstvom.
Na področju poljedelstva smo ustvarili “Banko riža”. To je rezervna kašča za čase pomanjkanja, na razpolago vsem. Več kot sto družin sodeluje in uporablja to banko. Več vasi v okolici je začelo razvijati tak način gospodarjenja.
Zahvaljujoč podarjenemu močvirnemu terenu nekoga iz skupnosti smo začeli delati z riževimi polji, ki pomagajo pri prehranjevanju prebivalcev dvanajstih vasi. To so skupna polja. Zaslužek je namenjen tudi za vzgojo na higienskem področju, za prevoze otrok do bolnišnice in za druge projekte, kot je šolanje otrok. Tudi otroci niso več podhranjeni.
Poleg tega za naše potrebe proizvajamo rdeče palmovo olje. Ostanek pustimo v skladišču za slabše čase ali ga prodamo, ko je cena primerno visoka.
V dar smo prejeli sončno celico, ki je zelo koristna za “porodniški oddelek”, in majhen električni kopač, ki ga poleg nekaterih kmečkih del uporabljamo za prevoz bolnikov do asfaltirane ceste. Vse te darove sprejemamo samo pod pogojem, da pomagajo pomnoževati bratstvo med nami.
Za skupnost iz Glolé je bratstvo njena moč in noče ga ogroziti. Tako je odklonila precej velik dar v denarju, ki pa bi lahko pripeljal do razkola v skupnosti.
Med nedavnim pastoralnim obiskom škofa smo se mu tako predstavili: “Zahvaljujoč duhu bratstva živimo tu v Glolé kristjani, animisti in muslimani v skladnosti.”

 

Vir: www.focolare.org