Slovaška 6Posebna priložnost, da bi pričali za “občestvo” na Slovaškem je bil enourni neposredni prenos o občestveni ekonomiji na televiziji. Ta možnost se je pokazala preteklega 20. novembra na slovaški televiziji TV Lux.

Z veseljem smo jo sprejeli, udeležilo se nas je šest. Program je bil razdeljen na tri dele. V prvem delu smo predstavili občestveno ekonomijo (OE) kot nekaj, kar ima svetovni domet. Prikazali smo jo kot projekt, ki je nastal iz življenja in je bil nenačrtovan; zaživi samo, če so v občestveni ekonomiji ljudje, ki vanjo verjamejo in jo živijo. Pred dvajsetimi leti je ni bilo, danes je živa resničnost, ki odmeva v posameznikih, skupnostih in družbi kot celoti. Zajema podjetništvo, kulturo in socialo, vsemu pa je skupen izraz “občestvo”. OE se razvija kot dobra ekonomska praksa, ki si skupaj z drugimi prizadeva doseči naslednji cilj: nobenega reveža na zemlji, ustvarjati z vsemi “občestvo”. To je temelj vsega ekonomskega in družbenega delovanja OE.
Slovaška 7Na novinarsko vprašanje: »In vi: verjamete?« so Sylvia, Tomáš in Maja povedali osebno pričevanje. V drugem delu programa so prisluhnili odlomkom iz video posnetka Charisma Productions: Ekonomija in občestvo se srečata, v slovaški izvedbi. Sledilo je pričevanje češkega podjetnika OE Petra Láske: njegovo podjetje, ki proizvaja strojne dele, je že 20 let na mednarodnem trgu. Televizijskim gledalcem je razložil: če verjamemo v projekt, če imamo v podjetju skupen cilj: ustvarjati skupno dobro, če si prizadevamo za občestvo s svojimi delavci in jih pritegnemo v proizvodni proces ter delimo z njimi najtežje trenutke, tedaj podjetje kljub svetovni krizi kljubuje nevihtam tega časa. Ne le to: je dar za ljudi in za družbo, ker ustvarja delo za tistega, ki ga nima. Ob delitvi dobička misli tudi na tiste, ki so v potrebi.
Tretji del programa je govoril o občestveni ekonomiji in mladih. Viera in Maroš, “študenta” poletne šole OE na Portugalskem, ki je bila septembra 2012, sta navdušeno in preprosto govorila o njunem “da” ekonomiji, ki temelji na občestvu. Posebej Viera je zatrdila, da hoče ustvariti podjetje, ki bo temeljijo na občestveni ekonomiji.
Slovaška 5Med programom so številni gledalci pošiljali vprašanja prek sms-ov ali elektronske pošte. Izražala so dvome v kriznem obdobju, zlasti na moralnem področju, in splošno razočaranje, obenem pa opogumljala in jim voščila vse najboljše, s prošnjo, naj vztrajajo na tej poti. Nekateri bi se radi srečali z nami in so pustili svojo telefonsko številko. Ena oseba je prosila, da bi imeli na televiziji več prostora za OE. Eden od poslušalcev, ki se je vključil v program, je prejel za nagrado video posnetek OE.
Na koncu večera, ki je bil za vse zelo lep, smo se še bolj zavedli odgovornosti, kajti vsak izmed nas mora najprej živeti OE in šele potem oznanjati: pomembno je življenje. Po koncu programa smo se srečali z napovedovalcem in z nekaterimi drugimi, ki so nas čakali zunaj, v bližnjem bifeju. Ob sladoledu smo ugotavljali, kako globoko občestvo nas je povezovalo in še bolj smo se navdušili za OE, prepričani, da je res naša, a da jo moramo dati vsem. Na nas je, da jo živimo vsak dan in izkoristimo vsako priložnost, da bi jo oznanjali. Medtem so večkrat ponovili program, zato se oznanjevanje nadaljuje!

Maja Calfova

Vir: edc-online.org