20130320-a-178x108Novo izvoljeni papež Frančišek je že dobro zajadral v svojo službo, a intervju z Mario Voce po maši ob začetku petrinske službe papeža Frančiška ostaja kljub temu aktualen.

Papež Frančišek je med mašo ob začetku svoje petrinske službe povedal močne besede. Ena od teh je služenje. Kako je to odmevalo v tebi?
»Odmevala je točno tako, kakor bi morali tisti, ki smo del Gibanja fokolarov, živeti svojo nalogo, kakršna koli je že. Pravo služenje, a služenje ljubezni. Chiara Lubich nas je spomnila, da lahko za tistega, ki služi iz ljubezni, rečemo, da “kraljuje”. Ne gre za služenje, ki poniža, temveč za naravnanost, lastno tistemu, ki se popolnoma daruje iz ljubezni. Kdor ravna tako, postavlja druge na njihovo mesto in jih usposablja, da so taki, kakršni morajo biti. Iz tega izhaja, da se služenje in kraljevanje medsebojno prikličeta.«
SlužbaDruga beseda papeža Frančiška, ki jo je poudaril, je bila, da je treba skrbeti za reveže. Je treba v Gibanju fokolarov kaj na novo začeti?
»Ne moremo samo opazovati papeža Frančiška. Čutim, da moramo pogledati vase, si izprašati vest, da bi uporabljali, in to zmerno, samo tisto, kar res potrebujemo,in da ponudimo v uporabo drugim to, kar lahko: vse, kar lahko damo.
Hkrati sem dojela v papeževih besedah odmev revščine, ki ni samo materialna, ampak je to bolečina tistega, ki je sam, ki se čuti nerazumljenega, zapuščenega, tistega, ki ne pozna Boga, ga pa potrebuje, a se morda tega niti ne zaveda. Pred tako obliko in pred drugimi oblikami revščine bi se po mojem vsak izmed nas moral vprašati: Kaj lahko storim zanj?
Gibanje fokolarov si prizadeva izprašati vest in se spreobrniti k novi meri ljubezni, darovanja in služenja. V tem lahko vedno rastemo.«
Pripravila Victoria Gómez.