10559762 872538592784737 8827247311604268774 nHočemo delati za zedinjen svet!

Predstavljamo vam, kaj smo živeli od 15. do 20. avgusta v Planini, kjer je potekala naša prva summer job!

Idejo so lani predstavili Mladi za zedinjen svet s Češke in nas zelo navdušili. Začeli smo načrtovati nekaj podobnega tudi v Sloveniji.

Takoj smo v delavnico pritegnili precej novih mladih in tudi tistih, ki so bili v gibanje vključeni v preteklosti, a so se oddaljili. Skupaj smo pripravili to delovno akcijo v Planini, kjer je bila pozimi poplava, pred njo pa – kot vemo – velik žled, ki je zelo poškodoval gozdove in električne vode.

S pomočjo domačinov smo našli več del: barvanje javnih klopi, prebeliti celo stanovanje, čiščenje gozda in pripravo drv za zimo, ureditev dostopa do Planinske jame … To so bila kar zahtevna dela in nanje smo se poskusili dobro pripraviti!

Čeprav čas, v katerem smo organizirali summer job, ni bil najbolj posrečen, nas je bilo na koncu več kot 50, od teh kakih štirideset mladih. Tem so se čez dan pridružili še trije mladi Nemci na počitnicah v Sloveniji. Naša pobudajih je navdušila, zato so nekaj ur z nami urejali okolico Centra mariapoli.

Dan smo začeli s kratko “meditacijo”, delali do kosila in po kosilu znova delali, maša za tiste, ki so to želeli, in zvečer razmišljanja: “kdo je Bog zame”, teologija telesa, igre, filmi. Zlasti pa smo si za mnoge vzeli veliko časa za pogovor in za izmenjavo izkušenj, skrbi, sanj. Vse smo preživljali v ozračju medsebojne pomoči, velike odprtosti in posledično velikega, res velikega veselja med vsemi.

Prebivalci Planine so seveda opazili našo zavzetost. Neka gospa nas je prosila, naj ji pomagamo pripraviti drva za zimo, ker je sama, in potem se ni nehala zahvaljevati. Bila je ganjena zaradi naše pomoči. Druga, ki živi v zelo težki situaciji, ima bolnega moža, nam je povedala, da je znova našla upanje in veselje.

Na koncu smo ovrednotili summer job, ker bi se radi še bolje pripravili na naslednjega, saj je to nujno, ker je bila prva izkušnja tako dobra! Seveda je to majhno seme, a videli smo, kako so mnogi mladi pripravljeni kaj storiti, ko je treba nesebično pomagati in prispevati k izboljšanju neke situacije in pri tem ni pomembno versko prepričanje (nekateri med njimi so bili ateisti ali agnostiki).

Bila je resnično zelo pozitivna izkušnja, ki je v mnogih zbudila željo delati za zedinjen svet. Nekaj slik lahko najdete na strani facebook:

https://www.facebook.com/summerjobplanina