Švica 3Predsednica Gibanja fokolarov v deželi reforme (od 2. do 11. novembra 2012). Obisk skupnosti Gibanja in ekumenska srečanja.

Štirje jeziki, tri velike krščanske veroizpovedi in več drugih manjših krščanskih skupnosti, redko naseljena mesta in alpske vasi: to je Švica, ki sta jo obiskala predsednica Gibanja Maria Voce in sopredsednik Giancarlo Faletti, ko sta prišla zaradi srečanja z lokalno skupnostjo in s člani reformirane Cerkve, ki so v stiku z duhovnostjo edinosti. Na letališču v Zurichu so ju sprejeli predstavniki pluralne družbe te majhne države.
Švica 4Predsednica je v dnevih, ki jih je preživela v Švici, stanovala v centru za srečanja in vzgojo “Vogelni kamen” v Baaru blizu Zuricha. Center je nastal leta 1976 z namenom spodbujati stik med prijatelji Gibanja fokolarov iz pokrajin z različno kulturo in jeziki. Z leti so v centru razvili majhna podjetja. V osrednji stavbi centra potekajo tečaji za formacijo na verskem, političnem in ekumenskem področju.
V času bivanja so bila na programu srečanja z raznimi člani Gibanja (fokolarini, mladi, odgovorni, otroci, celotna skupnost Gibanja v Švici). 8. novembra je potekal ekumenski dan v Berni, ki je vzbudil zanimanje katoličanov in reformiranih, ki si iskreno prizadevajo ustvarjati odnose edinosti.
Gibanje fokolarov v Švici
Prvi stiki z Gibanjem fokolarov segajo v leto 1955, ko ga je spoznal arhitekt evangeličanske reformirane Cerkve, ki je delal v Milanu z enim od prvih fokolarinov. Lahko trdimo, da je bilo tisto srečanje temeljni kamen za širjenje duhovnosti edinosti v Švici. Hkrati je bilo potrditev, da jo lahko živijo tako katoličani kot reformirani.
Švica 5Leta 1961 se je odprl prvi fokolar v Zurichu, sledili so fokolari v Ženevi, Luganu in Berni*. Za spodbujanje odnosov in edinosti med člani in prijatelji različnih delov države je nastal leta 1976 v Baaru center za formacijo, odprt tudi skupinam zunaj Gibanja. V Zurichu in Adliswilu sta nacionalna centra za celotno Gibanje fokolarov v Švici in sedež založbe Neue Stadt. Od leta 1981 je v Montetu v friburškem kantonu je mednarodni center za vzgojo mladih za poklic fokolara.
Duhovnost edinosti živi v vsakdanu kakih 20.000 prijateljev in članov Gibanja, kar prispeva k ustvarjanju mostov med različnimi krščanskimi Cerkvami in pripadniki drugih verstev. O tem priča nekaj fokolarov, v katerih so člani različnih krščanskih veroizpovedi, ekumenske skupine in medverska srečanja. Že dolgo let so stalni stiki z Ekumenskim svetom Cerkva v Ženevi.

Švica 6Mesto Friburg je leta 1960 gostilo prvo mednarodno letno srečanje Gibanja zunaj Italije. Od tedaj se je Chiara Lubich pogosto vračala v Švico. Na njeno bivanje poleti 1961 in 1962 v Oberibergu in Einsiedelnu so vezana pomembna duhovna spoznanja o prihodnjem razvoju duhovnosti edinosti.
Od 1971 je Chiara preživljala poletne mesece v Vallaisu, kjer se je začela leta 1980 prva telefonska povezava, ki od tedaj povezuje na svetovni ravni različne skupnosti Gibanja fokolarov. Ta telefonska povezava se je razvila v pomemben pripomoček za ustvarjanje občestva med vsemi. Chiara Lubich je poglobljeno poznala kulturne in politične navade Švice, cenila je njeno neposredno demokracijo in federalistično strukturo. Na več srečanjih s politiki (Berna 1998, 2004 in Martigny 2003) je izrazila občudovanje nad kulturnim bogastvom in vse je opogumila, naj ga odkrivajo medsebojno v spoštljivem dialogu. Iz teh srečanj so nastale skupine politikov, ki si prizadevajo spodbujati bratstvo v politiki.
dopisnica Aurora Nicosia
* uradna spletna stran Gibanja fokolarov v Švici: www.fokolar-bewegung.ch