Teden_za_zedinjen_svet_2
15. Teden za zedinjen svet (TZS) z naslovom “We are ready to bridge”  (pripravljeni smo graditi mostove) se je začel 1. maja v Loppianu s svetovno zvezo. Spletno stran so preplavile fotografije, video posnetki, novice, predlogi in sporočila, ki so jih živeli te dneve TZS.
Teden poteka vsako leto od 1996 in pusti svoj pečat v življenju številne mladine, ki je pritegnjena v akcije ustvarjanja bratstva in javnega mnenja ne samo na ravni skupnosti, ampak v prvi vrsti osebni ravni. Odmevi življenja so prihajali iz Sirije, Kenije, Mehike, Singapura, Argentine, Italije, mesteca Loppiano, Budapešte, mesta mostov.
Ta TZS je bil bistvenega pomena za genfest, ki bo v Budimpešti od 31. avgusta do 2. septembra 2012 z naslovom “Let’s bridge” (Gradimo mostove). Osrednji dogodek je bil prvi dan z neposredno svetovno povezavo prek uradne spletne strani in tudi preko vsebin, ki so bile objavljene na twitterju, facebooku, youtube in spletnih dnevnikih. Vsak dan se je več tisoč Mladih za zedinjen svet povezovalo v mrežo s predlogi od ekologije do duhovnosti. Leto genfesta se bo končal s 16. TZS ,1. maja 2013.
Poglejmo, kaj se je dogajalo po svetu, da tako lahko odkrijemo ustvarjalni odgovor vseh, ki so različnih kultur in so sprejeli povabilo, da se vključijo v to prireditev.
Tu je nekaj utrinkov.
Teden_za_zedinjen_svet_3PANAMA – V skupnosti Pacora se je 29. aprila 500 mladih udeležilo otvoritvenega dneva TZS. Meditacije Chiare Lubich, matere Terezije iz Kalkute in Ghadhija. Prikazali so življenje Chiare “Luce” Badano. Msgr. Yovko Pishtiyski (tajnik apostolske nunciature v Panami) je daroval sveto mašo.
BRAZILIJA – Mladi iz Manaushanna so pripravili zelenjavno juho in jo zgodaj zjutraj odnesli v središče mesta, kjer so jo delili revežem. Tako so se pogovarjali s številnimi in sprejeli nase njihove težave.
KONGO – V Kinšasi so obiskali center za invalidne osebe,načrtujejo dan za mlade z naslovom “Graditi mostove bratstva”.
SVETA DEŽELA IN ITALIJA: MZS iz Svete dežele in Italije delajo na projektu “Ways of peace” (Poti miru). Udeležila se ga je skupina mladih iz Svete dežele, ki so na obisku v dveh italijanskih pokrajinah, to je priložnost graditi mostove med različnimi verstvi in kulturami.
ITALIJA – V Torinu je potekal “Enjoy the Fluo” Volleyball, turnir nočne odbojke, s to posebnostjo: igrali so samo z nekaj svetilkami, zaradi katerih so majice postale svetleče, prav tako razmejitvene črte, žoga in mreža, ki so jih pred tem obdelali s posebnim lakom. Vpisanih je bilo sedem ekip z 90 udeleženci, če ne štejemo vseh, ki so prišli samo gledat ali navijat.
Sant’Anastasìa (Neapelj) – Skupaj z združenjem “Lucincittà” so mladi organizirali dogodek “Something Bright”, muzikal, s katerim so prikazali življenje Chiare “Luce” Badano. Večera se je udeležilo kakih 500 ljudi, pokrovitelj dogodka je bila občina.
Poggio Mirteto (RI) – Mladi so skupaj z “Bloccoverde Greenaction” razvili zanimive pobude za izboljšanje in ohranitev javnih zelenih površin.
Teden_za_zedinjen_svet_4ŠVICA – V Montetu je potekala 3. izdaja “Journée Uni”, katere se je udeležilo 120 mladih iz francosko govoreče Švice, z delavnicami o krščanskem odgovoru na bolečino, o smislu, ki ga lahko damo življenju, pogledu na družbo in kako pomagati prijatelju v težavah.
Iz tega Tedna za zedinjen svet, ki je osvetlil že obstoječe pobude in vzbudil nove, je prišel na dan projekt, ki nekako prešteva dejanja bratstva v svetu. Poimenovali smo ga ‘United World Project’. »Radi bi ustvarili stalno opazovalnico, ki na vseh frontah meri razvoj prakse bratstva,« je povedala Letizia iz organizacijske ekipe za genfest. Sestanek Mladih za zedinjen svet 30. aprila v Združenih narodih v New Yorku je dal pogum za naprej, da bi ta projekt priznali kot osnovno opeko za mir in razvoj narodov.
Vir: www.focolare.org