TrentoV rojstnem kraju Chiare Lubich v severni Italiji so s pobudo o kocki ljubezni pritegnili razrede osnovnih šol: dan začenjajo s preprostimi vsakodnevnimi “dejanji ljubezni” z namenom graditi mir. povezava na video posnetek

Pred desetimi leti so otroci iz nekega razreda začeli s svojo učiteljico metati “kocko ljubezni”. Danes se je pobuda razširila med otroke v šolah v mestu Trentu. Njihova “dejanja ljubezni” so objavljena v občinskem biltenu in pridejo v domove vseh družin v mestu. Tudi letos so se srečali šolarji in meščanina trgu pred stolnico.
(glasba)
Deklica: Mi otroci iz šole Crispi hočemo graditi mir, da bi celotno mesto Trento postalo mesto miru. Zato vsak dan mečemo to kocko in živimo stavek, ki se pokaže. (glasba)
Učitelj: “Kocka miru” je bila iniciativa, s katero je začela učiteljica Stella, ko so naši otroci začeli s prvim razredom. Gre za preprosta pravila – navidezno -, ki jih je treba živeti, da bi ustvarjali vedro okolje, v katerem lahko vsi skupaj rastemo, tako starši kot otroci. (glasba)
Nekdanja učenka: Prišli smo k županu in ga prosili, da bi Trento postal mesto miru. Prišel je na zamisel, da uredimo “gredico miru”. Prosili smo ga, naj vanjo postavi kocko.
Deček: V sredo sem posodil svojo avtomobilček na daljinsko upravljanje bratu Marku in počutil sem se dobro, ker sva bila oba srečna.
Deklica: Poslušam drugega: Šla sem spat, ko mi je to rekla mama.
Deček: Ljubimo se med seboj: Moj sošolec mi je odstopil del svoje malice in tudi jaz sem mu dal del svoje.
Deček: Začnem? Ljubim drugega: Svoji sestri sem posodil ravnilo.
Deklica: Odpustim drugemu: Odpustila sem svoji sestri Francesca, ker me je poslala proč. (glasba)
Učiteljica: “Miza miru” je prostor, kjer se učitelji iz raznih šol srečujemo, se pogovorimo in utrdimo v vzgojnih projektih za mir, ki jih nameravamo živeti v svojih šolah.
Deklica: Time-out je misel opoldne na ljudi, ki so sredi vojne, ali na otroke, ki so brez družin, na družine, ki so brez doma. Upam, da bodo te dobre misli prišle do teh ljudi. (glasba in okolje)
Deček: Na praznik miru smo prinesli vsa dejanja ljubezni te šole in vseh drugih šol iz Trenta. (glasba)
Deklica: Na dnevu miru vsi otroci podarimo meščanom listke z napisanimi stavki o miru.
Deček: Letos je za dan miru naš projekt spoštovanje. To pomeni spoštovati stvari, živali, zlasti pa osebe. (glasba)
Deklica: Na dnevu miru ima vsaka šola drugo barvo in ko smo skupaj nastane mavrica. (glasba)
Deklica: Običajno pomagamo drugim in ko je kdo v potrebi, mu vedno priskočimo na pomoč. (pesem)
Alessandro Andreatta, župan Trenta: Upam, da bo mogoče prav iz majhnih dejanj v vsakdanu ustvarjati mir. Zato je potrebno vse. Potrebni so vsi in zato vsak izmed njih. (pesem)
Vsi: Začeti dan nad našim mestom, pomeni začeti ljubiti!