20130506-02 Berlino300 poslušalcev se je 3. maja 2013 udeležilo na berlinski katoliški akademiji popoldneva z Mario Voce, predsednico Gibanja fokolarov. Predstavila je dialog kot pot za ustvarjanje bratske družbe. S tem dogodkom se je začelo njeno potovanje po Nemčiji.

Berlin – Med predstavniki različnih kultur in verstev so apostolski nuncij msgr. Jean-Claude Périsset, pomožni škof v pokoju iz Berlina Wolfgang Wieder, ambasador Demokratične republike Kongo, Clementina Shakembo Kamanga in Sona Eypper, predsednica Mednarodnega srečanja krščanskih skupnosti v Berlinu.
Organizatorji popoldanskega srečanja so z odlomki video posnetkov in nekaterimi intervjuji na odru pripravili kratek pregled zavzemanja Gibanja fokolarov za dialog na raznih področjih : med kulturami in verstvi, v ekonomiji in politiki ter med generacijami.
Maria Voce je v svojem nagovoru opozorila na nekatere pomembne izzive sodobne družbe v Evropi in v svetu: materialne potrebe, do katerih je težje priti zaradi finančne krize, zadržanost pred vedno večjim priseljevanjem, socialne napetosti zaradi kulturne različnosti ter slaba integracija.
20130506-04 Berlino»Dialog smo odkrili kot najboljšo možno pot z upanjem na uspeh za vse, ki bi radi prispevali k uresničenju vesoljnega bratstva,« je pojasnila predsednica. »Dialog je življenjski slog, nova kultura, ki jo Gibanje more in hoče ponuditi možem in ženam danes.«
Če bi vsako osebo vodila zavest, da je sin ali hči istega Očeta, in zato smo vsi bratje med seboj, bi imeli možnost priti do pravega »dialoga med ljudmi, ne med ideologijami ali miselnimi sistemi,« do izmenjave, za katero bi bile značilne usmiljenje, sočutje in ljubezen.
Za Mario Voce so mediji zelo primerni pripomočki za tak dialog, da le stiki ne bi ostali »kratki, prazni, brez smisla, v samo navideznem svetu«. Namesto tega je treba »stike spreminjati v odnose, to je, ustvarjati mreže pravega bratstva«.
Po njenem nagovoru se je razvil živahen in globok dialog z občinstvom: Kaj storiti, ko drugi nima nikakršnega interesa po bratskem odnosu? Je prav imeti družbene mreže za površne pripomočke v osebnih odnosih? Maria Voce je imela zelo konkretne odgovore, povedala je primere iz svojega življenja in povabila navzoče, naj naredijo vedno prvi korak.
»Zame je,« tako je ocenila svoj prvi stik z nemško prestolnico, »Berlin mesto, ki kaže zgodovinske rane. A tu so bili porušeni zidovi. In vi, Berlinčani, ponujate te rane in vabite vse, naj podelijo sadove.«
»Maria Voce se ne ustavlja pri teoriji,« je trdil nuncij Périsset, ki jo je sprejel dopoldne istega dne. »Vabi nas, naj rušimo zidove, naj gradimo mostove in naredimo mi prvi korak. To je pomembno tudi za moje diplomatsko delo. Bog odrešuje svet v nas in po nas. To sem videl in doživel to popoldne.«
Andrea Fleming