gen 4 brazilijaKongres deklic gen 4 v Braziliji v mestecu Santa Maria (Recife). Dnevi veselja in poglobitve, preživeti v globokem odnosu z Jezusom.
Občestvena ekonomija, zavzemanje v politiki, boj proti revščini.

To je samo nekaj “spodbud”, ki so obogatile program kongresa gen 4 v mestecu Santa Maria (Brazilija) od 9. do 12. februarja. Zbralo se je 155 deklic in s praznovanjem za pusta, igro, mjuziklom in gledališčem so se preizkusile v zahtevnih temah, a tudi nujnih, da bi se lahko prepričale, da je upanje za prihodnost mogoče.
gen 4 brazilija 2Večina deklic prihaja iz revnih družin. Mestece Gibanja, Santa Maria, je v zelo propadajočem okolju: dve mejni četrti sta v teh letih prešli iz stanja ‘bede’ v stanje dostojanstvene revščine. Spremembo je uradno priznala policija v dokumentu, v katerem pravijo, da je v zadnjih treh letih nižja stopnja kriminala. Prav tu, v samem mestecu, je nastala šola, katere pedagoška metoda temelji na umetnosti ljubezni, ki so jo razvili v duhovnosti edinosti Chiare Lubich. In prav učenka te šole – hči zelo revne družine, ki zdaj dela v brazilski vladi v Brazilji – je povedala deklicam gen 4 svojo izkušnjo in jim dala moč ter pogum.
Govorile so tudi o občestveni ekonomiji in o boju z revščino. Gen 4 so se predstavila podjetja podjetniške cone mesteca. Tako so spoznale podjetnike, ki si prizadevajo v svojih podjetjih živeti ekonomski model, ki daje prednost osebi in ki deli dobiček v prid najbolj potrebnim. Ker vzgojna metoda povezuje teorijo s prakso, so gen 4 delale v majhnem ‘multinacionalnem’ podjetju “Iskra ljubezni”, srečne, ker lahko delajo za reveže.
Pri izvedbi programa so sodelovali vsi: odrasli, otroci in mladi. Na pusta je mestece postalo zelo veliko igrišče. Deklicam gen 4 so dali možnost, da doživijo vsakdanje življenje pravega mesta, a da ga “živijo z ljubeznijo”: nakup v veliki trgovini, priprava “zakonov za skupno dobro”.
Štirje razgibani dnevi veselja in poglobitve, preživeti v globokem odnosu z Jezusom: »Za nas si vse,« je zapisala neka deklica. »Bil si velik kralj in velik otrok. Ostani z angeli in varuj me ponoči, podnevi in vedno!«

Vir: www.focolare.org