Avgustovska Beseda življenja nas spominja, da smo vsi bratje. Nekaj kratkih pričevanj z različnih koncev sveta: ljudje, ki so jo poskusili živeti.

 

»Žal mi je …«
Sodelavec zdravnik, ki je starejši od mene, se je znesel name pred bolniki za napako, za katero se nisem zavedal, da sem jo naredil. Ker me je zelo prizadelo, sem odšel in zaloputnil z vrati. Doma nisem bil miren: moral sem narediti kaj, da bi popravil ta odnos. Precej sem omahoval, potem sem se odločil, da ga pokličem v njegovo ambulanto. »Žal mi je,« sem rekel, »za to, kar se je zgodilo danes dopoldne.« Bil je presenečen in zelo zadovoljen. Od tedaj je najin odnos vedno lepši: zame je odkritje, da je mogoče kljub številnim težavam dati človeško razsežnost našemu delu.
R. S. – Kanada

 

Kaj storiti s tem denarjem?
Od sorodnika smo prejeli v dar veliko vsoto denarja. Presenečeni nad tako nepričakovanim dejanjem, smo se spraševali, kaj storiti s tem denarjem. V družini nas je devet in vsak je povedal svojo željo: eden bi rad to, drugi drugo … Sama bi rada vsaj del denarja namenila za socialna vprašanja. Toda: ali bi se najini otroci s tem strinjali? Tedaj sva se z možem spomnila, da imava v nebesih enega otroka. Če bi bil z nami, bi prav gotovo tudi on dobil svoj del. Nihče nama torej ne prepoveduje, da za socialne potrebe nameniva del, ki bi pripadel njemu. Dovolj je bilo to povedati otrokom in z veseljem so sprejeli to odločitev.
C. M. – Argentina

 

Ljubiti brez pričakovanja
Najina hči Ana je polna življenja in idealov, ki bi jih rada uresničila: diplomirati, delati kot arheologinja, ustvariti si lepo družino. Na žalost pa ni šlo tako. Po diplomi je prestajala posebej stresno obdobje predvsem zato, ker jo je zapustil fant. Nastopila je huda kriza. Z ženo sva bila pretresena, čutila sva se nemočna in dvomila sva, če sva kaj pogrešila pri vzgoji. Zaradi te težke preizkušnje se je poglobil najin odnos z Bogom. Z drugimi otroki smo se dogovorili, da ljubimo Ano z ljubeznijo, ki ne pričakuje ničesar, in po primernem zdravljenju je počasi izšla iz temnega tunela. Nekega dne nama je zaupala, da je bila ljubezen družine odločilnega pomena za njeno ozdravitev.
E. P. – Avstrija