Pravkar je minil december, ko nas je beseda življenja (Lk 1,38) nas vabila, naj velikodušno služimo potrebnim in tako pokažemo pripravljenost, kakor jo je Marija iz Nazareta, ko je odhitela k Elizabeti.

 

Ne tekmica, ampak hči
Dolgo časa sem imela težak odnos z možem Martinom. Vzrok je bila moja tašča, ki se ni znala odtrgati od sina. Imela me je za tisto, ki ji je ukradla ljubezen. Bila sem na tem, da zapustim moža, dom in otroke. Takrat je prišla beseda življenja tistega meseca, ki so mi jo redno pošiljali prijatelji. Nisem pa je nikoli brala, čeprav sem se imela za kristjanko. Bila sem tako na tleh, da se mi je Bog zdel daleč. Tistikrat pa sem jo prebrala in od prvega stavka se mi je zdela napisana prav zame. Med solzami sem prosila Boga za pomoč. Naslednji dan sva se z Martinom udeležila – to je bil zadnji poskus – srečanja za družine. V odprtem ozračju, ki se je ustvarilo, sva našla moč, da izgovoriva svoj novi ‘da’. Moje življenje se je postavilo na glavo. Ob pomoči drugih parov sem uspela pridobiti naklonjenost svoje tašče. Sčasoma me ni več imela za tekmico, ampak za hčer. Ko je zbolela, sem ji pomagala z veliko ljubeznijo, popolnoma sem se ji posvetila in jo pripravila na srečanje z Očetom. (Lucero – Kolumbija)

Previdnost
24. decembra zjutraj sem bil na tržnici. Hotel sem kupiti hrano za božično večerjo. Vendar pa so mi manjkale pijače. Ko sem se vrnil domov, sem našel pismo znancev, ki so me prosili za posojilo. Znesek je bil isti, kot sem ga namenil za pijačo. Pomenil sem se z Giselle in odgovorila sva: »Pošljeva vam ga kot darilo, ni ga treba vrniti!« Čeprav smo pili samo vodo, smo preživeli čudovit večer ob petju in glasbi.
Nekaj dni za tem sva nepričakovano prejela vsoto denarja, višjo od tiste, ki sva jo podarila. (G.P. – Kenija)

Na postaji
Odhajala sem k hčeri, ki živi v drugem mestu. Na postaji pa sem opazila, da nisem mogla več izkoristiti popusta za starejše, ker sem medtem pomagala neki osebi. Vendar se mi je zdelo bolj pomembno to dejanje ljubezni kot nižja cena vozovnice. Zato sem se pomirila. Ko pa sem prišla do okenca, mi je uslužbenec povedal, da je tisti dan, samo tisti dan, predvidena nižja cena za vse smeri. Popust je bil dvakrat večji od tistega, ki bi ga sicer lahko prejela. (G.M. – Italija)

Tveganje
Občasno je eden od najinih sinov povabil domov prijatelja, ki ni bil preveč vreden zaupanja. Mož in jaz sva se odločila, da se pozanimava o njem. Odkrila sva, da je zapustil svojo družino, da je depresiven, pije in uživa mamila, ki jih je ponudil tudi najinemu sinu. Kljub strahu pred takim tveganjem sva se potrudila in ga ljubila, kakor nas uči evangelij. Prespal je pri nas in naslednji dan nama je zaupal, da je prenehal jemati mamila in da bi rad živel kot mi. »Vaše življenje ima smisel,« nama je rekel. Tako sva poskrbela za njegovo zdravljenje in prišla v stik z njegovimi starši, ki so začeli bolj skrbeti zanj. (C.A. – Brazilija)