CH2260-Chiara-Zlato praviloOdlomek iz Chiarinega govora otrokom, zbranim v koloseju v Rimu 26. maja 2002, ki nas vabi živeti za mir na način zlatega pravila.video

[…] Mir. Toda, ali je mir tako zelo sodoben?
Prav gotovo je tako, in morda je sodoben kot še nikoli. In ne le zaradi več deset vojn, ki divjajo na raznih koncih sveta, ampak tudi zato, ker je danes mir ogrožen na drugačen, bolj goljufiv način.
[…] Torej je stanje resno. Če stvari stoje tako, ni dovolj, da se taki nevarnosti upiramo s samo človeškimi silami. Potrebno je vključiti tudi sile Dobrega z velikim tiskanim D.
Vsi veste, kdo je to Dobro: predvsem je to Bog in vse, kar korenini v njem: svet duha, velikih vrednot, prave ljubezni in molitve.
[…] Toda mir je danes tako zelo dragocena dobrina, da se moramo v reševanje miru vključiti vsi mi, mladi in odrasli, odgovorni in preprosti ljudje. Da bi vedeli, kako se moramo vesti, moramo seveda dobro poznati globoke razloge za sedanje dramatično stanje.
Tudi vam je znano, da v svetu ne vlada pravičnost, da so v njem bogate in revne države, lačni. A božji načrt s človeštvom je, da bi bili vsi bratje med seboj, v eni sami družini z enim samim Očetom. […] Kako torej vzpostaviti večjo enakost, kako vzbuditi delno skupnost dobrin? Jasno je, da ljudje ne bodo dali, če se ne bodo prej premaknila srca. V svetu je treba zato širiti ljubezen, tisto medsebojno ljubezen, ki bo porajala vesoljno bratstvo. Svet moramo preplaviti z ljubeznijo! In začeti moramo pri sebi.
Tako storite tudi vi, otroci.
Lahko pa bi me kdo od navzočih vprašal: Ali je ljubezen, medsebojna ljubezen v soglasju z življenjskim slogom naših kultur, ki so nam jih predali?
Da, je v soglasju: pojdite in poiščite v vaših svetih knjigah. Našli boste, in to v skoraj vseh, tako imenovano “zlato pravilo”. Krščanstvo ga izraža s temi besedami: »Kakor hočete, da bi ljudje storili vam, storite vi njim« (prim. Lk 6,31). In tako pravi Izrael: »Kar sam sovražiš, tega tudi drugemu ne delaj!« (prim. Tob 4,15).
Islam: »Nihče med vami ni pravi vernik, če ne želi za brata tisto, kar želi za samega sebe« (Hadit 13, Al Bukhari). In hinduizem: »Ne stori drugim, kar bi te bolelo, če bi bilo storjeno tebi« (Mahabharata 5: 1517). Vsi ti stavki pomenijo: Svojega bližnjega spoštuj in ljubi. In če ti, muslimanski otrok, ljubiš, in ti, kristjan, ljubiš, in ti, Jud, ljubiš, in ti, hindujec, ljubiš, vam bo prav gotovo uspelo ljubiti se med seboj. In tako med vsemi. Tako se udejanjajo deli vesoljnega bratstva. […] Ljubiti torej: to je ena od velikih skrivnosti tega časa.
Ljubiti s posebno ljubeznijo. Prav gotovo ne z ljubeznijo, ki je namenjena zgolj lastnim družinskim članom ali prijateljem, ampak ljubezen do vseh, simpatičnih ali nesimpatičnih, revnih ali bogatih, majhnih in velikih, do tistega iz tvoje domovine ali iz druge, do prijateljev ali do sovražnikov … Do vseh.
In ljubiti prvi, tako da začnemo mi, ne da bi čakali, da nas bodo drugi ljubili.
In ne ljubiti samo z besedami, ampak konkretno, z dejanji. In ljubiti se med seboj.
[…] Če boste delali tako, če bomo delali tako vsi, se bo vesoljno bratstvo širilo, cvetela bo vzajemnost, dobrine bodo bolje porazdeljene in nad svetom bo lahko zasijala mavrica miru: nad tistim svetom, ki bo čez nekaj let v vaših rokah. (ploskanje)