20131207-cPredsednica Gibanja fokolarov Maria Voce je 7. decembra 2013 oznanila odločitev, da bi prosili za začetek procesa za beatifikacijo za Chiaro Lubich. To se je zgodilo v Castel Gandolfu, v dvorani Centra mariapoli pred 1.200 fokolarini in fokolarinami na njihovem letnem srečanju. V nadaljevanju izjava. Pod ikono Press so druga besedila.Chiara o svetosti ljudstva

 

IZJAVA ZA JAVNOST

Ob 70. obletnici posvetitve Chiare Lubich Bogu in s tem začetka Gibanja fokolarov, je gibanje danes uradno podpisalo prošnjo za začetek postopka beatifikacije Chiare Lubich.
“To dejanje”, je rekla Maria Voce, “vabi vse nas k večji svetosti, ki naj bi jo dan za dnem gradili v našem življenju in tako prispevali k temu, da bi bila vedno bolj vidna občestvena svetost, svetost ljudstva, za katero si je prizadevala tudi Chiara.”
S temi besedami je danes, 7. decembra, predsednica Gibanja fokolarov Maria Voce krajevnemu škofu msgr. Raffaellu Martinelliju napovedala uradno prošnjo začetka postopka kanonizacije ustanoviteljice gibanja Chiare Lubich, ki je svojo zemeljsko pot sklenila 14. marca leta 2008 v Rocca di Papa blizu Rima.
V Katoliški Cerkvi je namreč navada vernikom predstaviti kot spodbude krščanskega življenja like oseb, ki jih zaznamujeta posebno pričevanje vere in ljubezni do Boga. To se zgodi po postopku kanonskega preverjanja življenja in junaških kreposti, glasu o svetosti in znamenj; začne pa se najprej pet let po smrti kandidata.
V zadnjem času so mnogi preprosti ljudje, kot tudi vidnejši predstavniki Katoliške Cerve, drugih cerkva, verstev in kultur izrazili svojo željo, da bi začeli postopek kanonizacije tudi za Chiaro Lubich. Takšno priznanje – tako pravijo – bi namreč lahko spodbudilo mnoge h globljemu in osebnemu duhovnemu in moralnemu prizadevanju za dobro človeštva.
Prošnjo, ki so jo ob prisotnosti številnih fokolarinov na njihovem letnem srečanju podpisali predsednica gibanja Maria Voce, podpredsednik Giancarlo Falletti, postulator postopka msgr. Silvestre Marques in dva vice postulatorja dr. Lucia Abignente in dr. Waldery Hilgeman ob današnjem prazniku 70. letnice ustanovitve gibanja, bodo zdaj predali cerkvenim oblastem, kot je predvideno po cerkvenem pravu in ustaljeni praksi.