Pobuda revije New City Press, filipinske založbe Gibanja na Palawanu v zahodnem delu Filipinov, da bi podprli delo časnikarjev, ki so vsak dan v življenjski nevarnosti, ker se borijo za človekove pravice.
Mediji doživljajo na Filipinih zelo kritično stanje. V zadnjih dveh letih je namreč veliko časnikarjev plačalo z življenjem svojo službo resnici.
 
Spomnimo na pokol 23. novembra 2009 v Maguindanaou (jug Filipinov), ko je bilo ubitih 34 časnikarjev zaradi političnih in plemenskih razprtij. Drugim, ki se borijo za človekove pravice, so grozili in nekatere tudi ubili. Eden od najbolj znanih primerov je bil uboj Gerrya Ortege, ambientalista in časnikarja, ki je bil ubit 24. januarja 2011 zaradi svojega prizadevanja preprečiti ilegalno izsekavanje gozdov na Palawanu (otoku na zahodnem delu Filipinov).
Filipinska založba Gibanja fokolarov New City Press je že dolgo hotela nekaj narediti v ta namen. Na povabilo združenja delavcev v medijih s Palawana je 15. oktobra lani organizirala delavnico, ki se je je udeležilo kakih štirideset časnikarjev, večina mladih in začetnikov v tem poklicu, zato so bili odprti novim obzorjem. Nekateri so se celo bali, da je delavnico organizirala vlada s skritimi nameni.
“Komunikacija in občestvo: mediji in dialog (časnikarstvo življenja, dialoga in odnosa)” ‒ to je bil naslov delavnice. Predstavljena so bila nekatera pričevanja časnikarjev, ki črpajo za svoje delo pri vrednotah duhovnosti Gibanja. Jose Aranas je očrtal svoje časnikarsko življenje in označil medije kot bistvene pripomočke za službo resnici; poudaril je pomen “pedagogike umetnosti ljubezni”, kakor je to označil. Praktično to pomeni, da se postavimo pred drugega tudi v delikatnih okoliščinah polni spoštovanja in iskrenosti, da bi uspeli dati bistveno in da bi to bilo ustvarjalno.
Praktični del je spodbujal udeležence, naj najdejo nove zamisli, da bi se lahko spoprijeli z grožnjami, ki doletijo delavce v medijih.
»Prepričljivo je govoriti sredi kulture sovraštva in politične ravnodušnosti, česar so polni mediji, o “pedagogiki umetnosti ljubezni”,« je povedal eden od udeležencev. »Tudi jaz bi se rad naučil to uporabljati pri svojem delu, med vsakim intervjujem, v vsakem članku. Tako bom lahko dvignil raven subjektivnosti in etike v svojem delovanju.« »Prvič sem na tečaju medijev, ki temelji na evangeljskih vrednotah. Moje perspektive so se razširile. Bolj kot za “scoop” (senzacionalno novico) gre za to, da povemo novice, tudi negativne, v spoštovanju drugega. Všeč mi je pojem, da pokažemo na komunikacijo in ne na komunikatorja.« »Ta seminar se zdi nekaj majhnega, a bo močno učinkoval na nas, može in žene, ki delamo v medijih,« je trditev izvršilnega direktorja pokrajinskega sveta.
Duhovnik, ki dela v Centru socialne akcije na otoku Palawan, je organizatorje prosil, da bi isti tečaj ponovili dvakrat letno kot sestavni del vzgoje v njihovi lokalni Cerkvi.
pripravil New City Press
Tukaj še članek o Gibanju fokolarov na Filipinih.