09-Marija ovitek 12 stebrov wPri založbi Novi svet je izšla knjiga zbranih misli Chiare Lubich o Mariji. V uvodu je zapisano tako:

V srcu duhovne pustolovščine, ki jo je živela Chiara Lubich, je Marija. Predstavlja nam jo v vedno novih odtenkih kot zgled za vse. Njena misel o Gospodovi materi je naklonjeno sprejeta prav zato, ker izvira iz evangelija: ne samo v katoliški Cerkvi, ampak tudi v drugih Cerkvah.

Člani drugih verstev odkrivajo v Marijinem življenju družinsko mater in sedež modrosti, kar je v globokem sozvočju z njihovo duhovno potjo. Ko se je v zadnjih desetletjih izrisal “marijanski profil” Cerkve, je Chiarina izkušnja pokazala bogate možnosti za poglobitev te teme, med drugim tudi o aktualnih vprašanjih, kakršno je vprašanje ženske. Predvsem pa Marija, ki je v osamljenosti pod križem “mati edinosti”, s svojim zgledom uči, kako naj živimo, da bi osebno in skupnostno prispevali k vzpostavitvi prenovljenega sveta.

Knjiga je zbirka misli, delno neobjavljenih, vzetih iz beležk, pisem, govorov, dnevnikov same ustanoviteljice Gibanja fokolarov v času njenega življenja.

Â

Chiara Lubich (1920–2008), karizmatični lik našega časa, je znana zaradi svojega neutrudnega dela za edinost in mir. Duh Gibanja fokolarov, ki ga je ustanovila, se je razširil po vsem svetu, tudi med člani krščanskih Cerkva, verniki drugih verstev in ljudmi drugačnih prepričanj. Prejela je številna priznanja, med drugimi nagrado Templeton za napredek vere (London 1977) in nagrado UNESCA za vzgojo za mir (Pariz 1996). V številnih mestih so ji podelili častno meščanstvo (Rim, Milano, Genova, Buenos Aires), na veliko univerzah pa je prejela častne doktorate. Ob njenem obisku v Sloveniji leta 1990 ji je Slovenska škofovska konferenca podelila odličje sv. Cirila in Metoda. Objavljenih je 58 knjig z več kot 200 izdajami, ponatisi in prevodi v več kot dvajset jezikov. Številne knjige so prevedene tudi v slovenščino.