20130607-04 Pentecoste2013Pred nami je pričevanje Lizomara Dos Santosa 18. maja 2013 na srečanju laiških gibanj, združenj in skupin na Trgu svetega Petra s papežem Frančiškom.

 

Sem iz Brazilije, peti od šestih otrok, od teh sta se dva rodila v očetovem prvem zakonu, ostal je vdovec in se znova poročil. Ko sem imel eno leto, je oče pustil nosečo mater in odšel od doma. Mati ni imela možnosti za službo, ker smo bili premajhni. Sorodnikov nismo imeli blizu in oče ni dajal denarja, zato smo bili zelo revni. Hrane nismo imeli in poravnati je bilo treba veliko neplačanih računov.
Mama se je odločila in prodala nekaj pohištva, da bi lahko pokrila najnujnejše stroške. Ostalo nam je samo nekaj pohištva. Eden od mojih polbratov je imel trgovino s prehrano in tam se je zadolževala za hrano. A ker ni imela denarja, je on nekega dne odnesel hladilnik. Prav tako so nam odklopili elektriko in plin. Leta dolgo smo živeli ob svetilkah in kuhali na odprtem ognju. Nekaj sosedov nam je večkrat pomagalo s tistim malim, kar so imeli.
Naš oče je imel še tri otroke z drugo ženo. Za nas je bilo zelo hudo, ker nam ni izkazoval ljubezni, a mama nas je vedno učila, da ga spoštujmo kot svojega očeta. Ko smo ga srečali, je rekla: »To je vaš oče, pojdite k njemu in ga prosite za blagoslov!«
Do osemnajstega leta sem bil ulični prodajalec. Pogosto sem se skril, ko sem videl prihajati prijatelja, ker me je bilo sram pred njim. Bil sem tudi kmet in zidar. Leta 2000 so me poklicali, da sem delal kot prostovoljec na pravosodnem ministrstvu. Ko so videli, kako sem se trudil, so me sprejeli v sodno tajništvo. Končal sem študij in diplomiral na filozofski fakulteti.
Nekega dne me je prijatelj povabil na srečanje Gibanja fokolarov, v katerega je bil vključen. Tam sem odkril, da lahko Jezus, ki je trpel in doživel zapuščenost na križu, da smisel mojemu osebnemu trpljenju in trpljenju moje družine. Verjel sem, da ima pomen in da je bila moja bolečina potrebna, da sem postal bolj človek, občutljiv za trpljenje drugih. To odkritje me je pripeljalo in me vodi v osebno srečanje z Bogom, kateremu sem se odločil podariti svoje življenje, tako da služim bratom na poti fokolara.

Video: binkoštno bedenje s papežem Frančiškom. Uvod: pesmi in pričevanja

(tu je pričevanje Lizomarja Dos Santosa)