10 Batam Camp 5Kdor ni nikoli videl revščine s svojimi očmi, težko verjame: trije mladi iz Singapura, navajeni na zelo visoko raven življenja, so bili presenečeni nad življenjskimi pogoji družin, s katerimi so se srečali, ko so začeli odhajati na otok Batam.

Petdeset minut vožnje z ladjo loči Singapur od Indonezije. Otok Batam je eden od 17.000 otokov. Dvajset kilometrov razdalje in dva svetova, ki si skoraj ne pripadata. Odnosi med obema državama so dobri: prva je bogata, druga revna, ena je mesto-država s 5 milijoni prebivalcev, druga je največji sistem otokov na svetu, kjer prebiva 240 milijonov ljudi. Že samo to pojasni, zakaj so bili ti mladi tako začudeni.

Po drugi strani so evangeljske besede jasne: »Stori drugim, kar bi hotel, da je storjeno tebi.«

Trije prijatelji so hoteli izbrati najrevnejše med revnimi in začeli delati skupaj z drugimi iz svoje skupnosti. V desetih letih so pripravili projekt z raznoliko pomočjo in dejavnostmi, nekakšno pobratenje med različnimi mesti in skupnostmi. Mladi, odrasli, otroci, lokalni prebivalci in turisti: mnogo jih je pritegnjenih v projekt Batam.

Batam2V sodelovanju z AMU (nevladna organizacija Akcija za zedinjen svet) so zgradili majhno trgovino, župnijo, zagotovili štipendijo za nekaj mladih in osnovne potrebščine za otroke prek posvojitev na daljavo.

Za skupnost iz Singapura je ta projekt zelo pomemben, kakor nam je povedal Nicolas Inturralde, ki je že leta eden od glavnih animatorjev: »Nekateri v Singapuru delajo vse mogoče za reveže, so zelo aktivni in všeč jim je narediti nekaj konkretnega v slogu evangeljske ljubezni do potrebnih. Poleg tega se ustvarja zavest, da ne gre za preprosto pomoč, ampak je to globoka medsebojnost, saj lahko tudi reveži dajejo, ker prepoznavamo njihovo dostojanstvo. Tako podpirajo razvoj možnosti v svojem kraju. Seveda je občasno zelo težko, in kakor so nam povedali naši prostovoljci, sami ne bi zmogli, a skupaj je nekaj drugega. Lahko je prelomiti zobotrebec, a če se jih poveže sto, se ne bodo zlomili!«

video predstavitev projekta Batam

Vir: www.umanitanuova.org