Svetovni dan mladih v Madridu od 16. do 21. avgusta 2011. Na svidenje v Rio de Janeiru!
 

Preden bodo popolnoma ugasnili reflektorji nad izrednim 26. svetovnim dnevom mladih, na katerem se je ob papežu Benediktu XVI. zbralo kaka dva milijona mladih z vsega sveta, poglejmo nekaj o tem, kako je potekal.

19. avgusta je bil križev pot v osrednjem delu mesta, na katerem so uporabili čudovite tradicionalne prizore procesije velikega tedna (znani kot “los pasos”) različnih španskih pokrajin.

Neverjetno je bilo videti več tisoč mladih, ki so molili in premišljevali križev pot, in to kljub vročini in utrujenosti in čeprav so vedeli, da se bodo naslednji dan nadaljevale kateheze na številnih koncih mesta.
Zelo domač trenutek je bilo kosilo s papežem v nunciaturi z 12 srečnimi in ganjenimi mladimi z več celin.
Vsi po vrsti so ponavljali, da je papež bolj poslušal kot govoril, da je hotel vedeti, kako mladi doživljajo svetovni dan mladih, kaj zanima nje in njihove vrstnike, skratka, hotel je od njih vedeti, kaj živijo mladi na vseh koncih sveta. Šele na koncu so vprašali svetega očeta, kaj on pričakuje od njih: “Da je vsak izmed vas pričevalec vere v svojem okolju”, je odgovoril, “zakoreninjeni v Kristusa,” tako da so vedno vir navdušenja in veselja.
Naslednji dan srečanje na vojaškem letališču na obrobju Madrida in bedenje z Benediktom XVI. To je bilo, kakor so številni lahko videli, med nevihto z močnim dežjem in vetrom, toda mladi so, polni gorečnosti in navdušenja, ostali in papež je vzkliknil: “Hvala za vaše veselje in vašo vztrajnost. Vaša moč je bila močnejša od dežja.”
Televizijske postaje z vsega sveta so prenašale izredne prizore mladih pod soncem, ki so med mašo pozorno poslušali besede Benedikta XVI.: “Odgovorite mu velikodušno in pogumno, kakor lahko odgovori mlado srce, kakršno je vaše. Recite mu: Jezus, vem, da si ti Božji Sin, da si dal življenje zame … Poznaš me in me ljubiš. Zaupam tebi in vse svoje življenje polagam v tvoje roke. … Ti si moč, ki me podpira, veselje, ki me nikoli ne zapusti … Prenesite na druge veselje vaše vere.”  

Njegovo vabilo na naslednje srečanje mladih leta 2013 v Rio de Janeiru v Braziliji, so sprejeli z velikim navdušenjem.

 

 

Kaj več bi radi zapisali o tem, kako je Gibanje fokolarov – poleg mladih iz Gibanja, ki so prišli v Španijo – prispevalo svoj delež z nekaterimi dogodki, vključenimi v sam svetovni dan mladih. Tako je imela mednarodna skupina Gen Rosso v torek, 16., in četrtek, 18. avgusta dva koncerta z naslovom “NEIZBRISNA RAZSEŽNOST”; v sredo, 17. avgusta, je bil muzikal “LIFE, LOVE, LIGHT” Ena izmed nas. Uresničeno življenje,” na katerem so predstavili Chiaro Badano, mlado Italijanko, bolj znano kot Chiara Luce; in “Adoracija – Get together” v petek, 19. avgusta.

 

Koncerta “Neizbrisna razsežnost”

Zvečer, 13. avgusta, je več kot 30.000 mladih z vsega sveta napolnilo veliko ravnico Foruma v Barceloni.
“Ljubiti ljudi, ne da bi delali razlike,” so povedali člani skupine Gen Rosso, „se nam je zdela odlična vstopnica za večerni koncert.”
Koncert “Neizbrisna razsežnost” hoče prenesti tisoč sledi, ki so ostale v duši po neposrednem stiku s številnimi mladimi po vsem svetu. Številni so se vključili v naše in mi v njihovo življenje. Ta “razsežnost” pride tudi do srca gledalca.
Katalanski časnik je naslednji dan po prvem koncertu poudaril mednarodnost skupine, živeto v bratstvu, kot najnujnejšo stvar za danes, da bi ustvarjali povezano družbo.
“V srcu ostaja hvaležnost Bogu,” pravijo člani Gen Rossa, „da smo lahko takoj na začetku bili v tako lepem stiku z mladimi iz Barcelone. Odkrili smo mlado in živo Cerkev!”

 

 

Chiara Luce na Svetovnem dnevu mladih

 

Muzikal o življenju tega blaženega dekleta. V avditoriju Pilar García Peña je bilo več kot 5 000 mladih.

 

V obsežen kulturni program na tem svetovnem dnevu mladih je bil vključen muzikal, ki je za nekatere medije “bistven”. “Life, love, light” o življenju blažene Chiare Luce Badano.
Ta muzikal je pripravilo 50 mladih iz Gibanja, kar je bil kar ambiciozen projekt. Izvedli so ga že v dvorani Pavla VI. ob njeni beatifikaciji. Tako so odgovorili na besede papeža Benedikta XVI.: «Vabim vas, da jo spoznate: njeno življenje je bilo kratko, a sporočilo je veliko … Devetnajst let, polnih življenja, ljubezni in vere. Zadnji dve leti, polni bolečine, a vedno z ljubeznijo in lučjo, lučjo, ki jo je izžarevala okoli sebe, rojeno iz njene notranjosti: iz njenega srca, polnega Boga!»
Pripravljali so se več mesecev. To je bilo zavzemanje, a tudi močna in globoka izkušnja Boga … Pred začetkom spektakla je članica skupine, ki je izvajala koreografijo, tako povedala: »Sporočiti hočemo, da lahko vsi hodimo po njeni poti. Bila je ena od nas«. Avditorij s 5.000 sedeži je bil nabito poln in številni so spremljali muzikal stoje ali sede na tleh.

 

“Life, love, light” je predstavil s prepletanjem koreografij, pesmi in besedil glavne etape življenja Chiare Badano: otroštvo s starši, njeni odnosi s prijatelji in z ustanoviteljico Gibanja fokolarov Chiaro Lubich, upanje, osvojitve in polomi tega dekleta vse do bolezni. »Zakaj, Jezus?« se je vprašala pred to zelo veliko bolečino. In njen odgovor: »Če to hočeš ti, hočem tudi jaz!«

 

Poseben trenutek je ustvarilo pričevanje Marie Terese in Ruggera Badano, Chiarinih staršev, ter Chicce Coriasco, njene najboljše prijateljice. Besedo so imeli tudi navzoči mladi, ki so podelili z vsemi svoje izkušnje živeti vsak dan evangelij kot Chiara Luce.

 

Številni so poudarili lepoto muzikla, lepo sceno, privlačen in moderen jezik. Nekateri mladi, ki se imajo za neverujoče, so povedali, da se strinjajo s sporočilom “ljubezni in edinosti”.

 

Adoracija Get together

 

Zvečer, 19. avgusta, so molili in imeli adoracijo z naslovom Get together, kar so pripravili Mladi za zedinjen svet v veliki cerkvi, posvečeni karmelski Mariji. Težko je opisati veselje in hkrati svečanost te molitve.
Cerkev je bila polna že pol ure pred pričetkom, zato so morali pripraviti še veliko kripto in jo povezati s televizorji. Program je potekal v španščini, angleščini in italijanščini.
Pesmi so izmenjaje peli španski ansambel Mladi za zedinjen svet in mednarodna skupina Gen Rosso, ki so bili dobro uglašeni zaradi skupnega dela v prejšnjih večerih.
Dogodek sta odprla Rafael iz Porto Alegre (Brazilija) in Natalia iz Šanghaja (Kitajska) in povedala svoja pričevanja o tem, kako si prizadevata živeti evangelij.
Nato so gledali video posnetek, na katerem je Chiara Lubich nagovorila mlade, zbrane v La Coruñi na svetovnem dnevu mladih leta 1989. Bilo je, kakor bi bila med njimi in jim govorila o velikem načrtu, ki ga ima Bog za življenje vsakega izmed nas!
V tem močnem ozračju je bilo naravno častiti Jezusa v evharistiji, ki ga je izpostavil msgr. Andrés Carrascosa, panamski nuncij.
Adoracija je potekala med petjem in glasbenimi premori, kar je pripomoglo k zaupnemu pogovoru na štiri oči z Bogom.

 

Končal se je svetovni dan mladih, polnih navdušenja, novih poznanstev in spoznanj. Vse čaka vsakdanje življenje z novim nabojem! Čez dve leti pa Rio de Janeiro …
Vir: www.focolare.org