Živet evangelij: »Pojdite po vsem svetu in oznanite evangelij vsemu stvarstvu« (Mr 16,15).

Oznanjevanje evangeljske besede ni zgolj govorjenje, temveč konkretno dejanje, ki se kaže v življenju, v odnosu z drugimi, s stvarstvom. To je poslanstvo: biti bratje in sestre, podoba Božjega kraljestva v našem času.

Obrtniki miru

Burundi je zelo lepa dežela, vendar se je po državljanski vojni iz nje izselilo na tisoče pripadnikov različnih etničnih skupin in zdaj smo razpršeni po vsem svetu. Tutsiji so bežali pred Hutuji in obratno, da ne omenjamo regionalizma, ki ljudi z juga postavlja proti ljudem s severa in je zelo močan, zlasti ko gre za delitev oblasti. In kaj storimo kristjani? Z možem sva si zamislila, da bi tu, v Kanadi, ustvarila majhen nov svet v burundijski skupnosti: z različnimi kulturnimi in športnimi dejavnostmi ne le našim rojakom, temveč tudi drugim Afričanom ter našim prijateljem in sosedom v Quebecu omogočava srečanja ob tradicionalnem obroku, pijači in dobri glasbi. Najin glavni namen je prispevati k uresničevanju Gospodove volje: »Da bi bili vsi eno«. Prepričana sva, da mora vsak kristjan na svoj način prispevati k uresničevanju tega projekta. Zdaj je več Burundijcev v stalnem stiku in si podajo roke, česar prej niso počeli.

Florida K. – Kanada

Skupna odločitev

Nekega dne sem opazila, da sodelavko nekaj moti, pristopila sem k njej in jo delikatno vprašala, kako je. Zaupala mi je, da se je odločila, da bo na svojem domu gostila sestro, ki je zbolela za neozdravljivim rakom. Ko mi je povedala, da potrebuje posebno hrano, vključno z zelo drago vrsto mleka, sem začutila, da ji želim pomagati. Lahko bi črpala iz svojega računa, saj sem prepričana, da se bo mož strinjal, a tokrat sem se želela odločiti skupaj z njim. V preteklosti tega nisem vedno počela, zlasti ne pri manjših izdatkih. Toda odkar sva se zavezala, da bova bolj prepričljivo živela po besedah evangelija, sva bolj občutljiva za dejstvo, da je “skupaj bolje”. Ko sva se oba vrnila iz službe, sem mu povedala o svoji sodelavki in pomoči, ki sem ji jo želela nuditi. Takoj me je podprl. Ne samo to, predlagal je, da bi dal dvakrat več, kot sem načrtovala. Njegov obraz je izražal veliko veselje. Zaradi te pozornosti do trpeče sodelavke sva ustvarila še večjo povezanost med nama.

Thanh – Vietnam

Optimizacija odnosov

Pogosto sem v skušnjavi, da bi “optimiziral svoj čas” v skladu s svojim urnikom, nato pa sem razočaran, ko vrstni red stvari, ki jih je treba opraviti, zmoti nepričakovano: nepričakovano, ki tako pogosto izraža Božjo voljo in daje dnevu drugačen pridih. Vse bolj pa se zavedam, da je v spletu vsakdanjega življenja najboljša drža “optimizirati odnose” z vsakim sosedom, ki ga srečam. In tu je naglica velik sovražnik! Zato se poskušam ustaviti, na primer pri upokojencih pod stavbo, pri sosedu na podestu, ki so ga pred kratkim odpustili iz bolnišnice. Ustavim se, da rečem “dobro jutro” prebivalcu v hišnem priporu, ki ga mnogi iz strahu odrivajo na rob, in ga opozorim, da bo danes zaradi vzdrževalnih del odklopljena voda v celotni soseski.

Ciro – Italija

(povzeto po Il Vangelo del Giorno, Città Nuova, leto VIII, št. 2, marec-april 2022)