Objavljamo Chiarin zapis iz decembra 1955 o tem, kako se lahko božič nadaljuje čez vse leto, če živimo evangelij.

Predragi,
zaradi različnih okoliščin se nam je porodila zamisel, da vsak mesec živimo besedo življenja. Zdi se nam, da nas je za to navado, za katero bi radi, da bi bila čim bolj redna in bi se zanjo resno trudili, navdahnil skorajšnji praznik, ki ga vsi kristjani z veseljem pričakujejo: božič.

  Na ta tako pomemben praznik bi radi potrdili svojo zvestobo Bogu tako, da bi mu ponudili nekaj otipljivega. Zdi se nam, da mu nič ne bo bolj všeč kot to, da mu popolnoma damo na razpolago svojo dušo, da bi on vanjo vtisnil svojo podobo in obliko, da bi vanjo vtisnil svoje življenje.

Jezusovo razmišljanje, ljubezen in hotenje je, kakor dokazuje evangelij, čisto njegovo, enkratno in tako zelo drugačno od načina življenja tudi nas kristjanov, da bo za vse čase znal potegniti iz evangelija „nekaj”, kar bo primerno za človeštvo tistega časa, in iz stoletja v stoletje bo tisto „nekaj” tako zelo novo in revolucionarno, kakor da prej sploh ne bi vedeli za to.
Tak Jezusov način življenja hočemo sprejeti za svojega.
Nič se nam ne zdi bolj primerno, da bi dosegli cilj, kakor da od časa do časa speremo svojo dušo v evangeliju.
Tako bomo vedno bolj podobni Jezusu.
Kateri bi bil sijajnejši in bolj konkreten način, da bi se znova rodil v nas – v prid človeštva – ob praznovanju božiča?
Tako se bo božič nadaljeval vse leto in še več.
Prepričani smo, da bo Bogu všeč to naše prizadevanje, in srečni smo ob misli, da ne bo nič bolj učinkovito ponovno prinašalo živo evangeljsko luč v nas in okoli nas, saj je okoli nas tema, ki mrači svet, poln zmešnjave in prividov zaradi zmotnih ideologij, ki zavajajo ljudi in grozijo, da bodo raztrgale tudi kak del skrivnostnega telesa.
Če je Bog govoril v Jezusu, moramo verjeti, da je v teh besedah ogenj, ki ga on omenja, in božji eksploziv, da bi premagali svet.
 
Chiara Lubich
Vir: www.chiaralubich.org
Tukaj so še druga Chiarina besedila: